14.06.2024.
HomeKolumneKako je Vučić ukrao patrijarhu jedan dan carstva nebeskog

Kako je Vučić ukrao patrijarhu jedan dan carstva nebeskog

Nije toliko problem što u Srbiji niko ne može da umre dok ON to ne odluči. Veća je muka što uskoro bez njegovog dopuštenja niko neće moći da živi. Sad, kad se euforija stišala i patrijarh otišao Bogu na istinu, da rezimiramo: U zemlji Srbiji niko nije mrtav dok to ne odluči Onaj koji odlučuje o svemu, piše beogradski portal Direktno.rs.

To je jedini zaključak koji svako sa pola mozga i koeficijentom inteligencije oko i preko 80 može izvući nakon trodnevne tragikomične farse sa elementima horora, sastavljene od medijskih naslova, crkvenih demantija i, na posljetku – Njegove objave na Instagramu.

Činjenica da je nacija vijest o smrti vjerskog poglavara saznala, ne putem saopštenja ljekarskog konzilijuma, niti Srpske pravoslavne crkve, već na Instagram profilu predsjednika, dovoljno svjedoči o patronskom i ponižavajućem odnosu koji vlasnik istog profila ima prema državi, crkvi i narodu. Vjernom i nevjernom, svejedno.

Kada je dan ranije, pet redakcija, od kojih su bar tri žestoko režimske, pod naznakom HITNO objavilo vijest da je patrijarh preminuo, izgledalo je kao da je višednevna agonija okončana i da je Irinejeva duša našla spokoj.

Ali, tako nije mislio On.

Valjda računajući s tim da, ako je već napaćenim patrijarhom, poput lutke, upravljao za njegovog života, zašto se i njegovom smrću ne bi pozabavio onako kako to radi sa koronom, Kosovom i svim ostalim – kao sa još jednom medijskom atrakcijom koju treba monetizovati u maksimalan broj rejting poena, njegovih omiljenih kućnih ljubimaca.

Tako je patrijarh morao da odleži čitav dan u čekaonici carstva nebeskog, da ON ne bi morao da otkazuje medijsko-pandursku tiradu povodom antiterorističke vježbe “Obruč 2020”, na kojoj je sluđenu javnost, koja je dan provela krsteći se i prizivajući Svevišnjeg, izložena kanonadi in memoriama i demantija istih, obavijestio o “teškom stanju patrijarha” – koga je isto veče, u pratnji kamera i reflektora, “posjetio” u bolnici, dok su dvorski mediji potrčali da jave kako je “predsednik preneo patrijarhu pozdrave svojih sinova Danila i Vukana”, dok je na to “Irinej samo sklopio oči”.

Piše: Antonije Kovačević

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti