Kako je Slovenac zaradio milion KM s firmom u RS-u bez ijednog zaposlenog?

0

Firma „PrimeSoccer Management“, koja je u prošloj godini bez ijednog radnika zaradila milion KM, likvidirana je prije nekoliko dana.

Likvidaciju je predložio vlasnik Denis Selimović, slovenački državljanin, a Okružni privredni sud Banja Luka je 26. oktobra donio rješenje kojim se otvara i zaključuje skraćeni dobrovoljni likvidacioni postupak.

U obrazloženju rješenja navedeno je da je vlasnik dostavio odluku o prestanku rada poslovnog subjekta, kao i notarski ovjerenu izjavu da je izmirio sve obaveze prema povjeriocima.

Sud je nakon toga utvrdio da su ispunjeni uslovi da se otvori i istovremeno zaključi dobrovoljni likvidacioni postupak nad ovim preduzećem.

„PrimeSoccer Management“ je jedna od firmi u Republici Srpskoj koje nemaju nijednog zaposlenog, a zaradile su milione KM.

Dobit ove firme, koja se bavi poslovnim savjetovanjem, u prošloj godini je iznosila 1,06 miliona KM. Inače, ova firma je i osnovana prošle godine.

Ovo je, također, jedna od mnogobrojnih firmi koje su slovenački državljani osnovali u Republici Srpskoj.

Mediji su ranije pisali o tome da su slovenački državljani u Banjoj Luci otvorili na stotine preduzeća koja nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, niti kancelarije, a da je jedan od osnovnih motiva za to duplo manji porez na dobit u Republici Srpskoj nego u Sloveniji.

Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset odsto i oporezivanje se vrši samo jednom.

U Sloveniji taj porez iznosi 20 odsto, plus dodatnih 27 odsto, ako vlasnik podiže dividendu.

Ukoliko se preko preduzeća u Banjoj Luci ostvari dobit od milion eura, plaća se deset odsto poreza, a ostatak od 900.000 se podigne sa računa i raspolaže po volji.

Kada u Sloveniji zaradite milion eura, prvo platite porez na dobit od 20 odsto, a kada se podiže preostalih 800.000 država uzima još 27,5 odsto poreza, ako želite uzeti dividendu, piše Capital.ba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here