Kako je SDA “pometena iz temelja” u Sarajevu i gdje su građani “prelomili”

0

 

Sve ono što je kao hrđa decenijama nagrizalo najsnažniju stranku u BiH, poput nepotizma, korupcije, stranačkog zapošljavanja u javnim preduzećima, pranja novca i drugih oblika kriminala, ogolile su afere koje su zatresle bh. javnost i SDA baš u izbornoj godini.

Prvo “Asim”, a onda respiratori, uz to i presuda Mirsadu Kukiću (iz vremena dok je bio u SDA) te stavljanje Amira Zukića na američku crnu listu, također iz vremena dok je bio dio vrha SDA.

Koliko god se stranka trudila skrenuti fokus s brojnih afera, kako pričom o drugim velikim problemima, tako i spinovanjem, mediji i građani jednostavno nisu zaboravljali.

Istovremeno, SDA je sve podredila rušenju Šestorke u Sarajevu, koja je uživala podršku građana. Dala je SDA i državne ministarske funkcije SBB-u i DF-u, ali sve je bilo kratkog daha. Iako su iz stranke pod palicom Bakira Izetbegovića konstantno odbacivali navode da su Naša stranka, Narod i pravda, SDP i NBL uradili išta dobro, osim marketinga, očito je da su se prevarili, a vratilo im se kao bumerang.

To najbolje pokazuju izborni rezultati, jer rečeno sportskim žargonom, tako se politički suparnici najbolje izvagaju i izmjere i vide svoju snagu.

Prema rezultatima izbora, Četvorka je “pomela iz temelja” kadrove SDA koji su bili kandidati za načelnike u Sarajevu, izuzev Općine Novi Grad, iako je i tu bila veoma tijesna utrka, čemu se niko nije nadao.

Ibrahim Hadžibajrić (NBL) je ostvario uvjerljivu pobjedu nad Jusufom Pušinom (SDA) u Starom Gradu. Krenuvši nizvodno u Općini Centar Srđan Mandić (NS) je potpuno deklasirao Nedžada Ajnadžića (SDA), dok je Hasan Tanović uz hiljade glasova iza sebe ostavio Nedžada Koldžu (SDA) u Novom Sarajevu, a na Ilidži je fijasko doživio Fikret Prevljak (SDA) s obzirom na to da su građani veliko povjerenje dali Nerminu Muzuru. I u Ilijašu je SDA doživjela poraz. Tamo je NiP-ov Amar Dovadžija pobijedio Akifa Fazlića (SDA). Sasvim je izvjesno da će SDA izgubiti i gradonačelnika Sarajeva, što znači da Abdulah Skaka neće produžiti mandat. Pored svega toga, za potpuni gubitak vlasti u Kantonu Sarajevo treba se još dogoditi pad aktuelne Vlade KS, što se očekuje u narednim sedmicama.

Birači su očito shvatili šta je lokalna politika i da ona nema veze ni s euroatlantskim putem BiH, niti s vjetrovima Zagreba i Beograda, Washingtona i Moskve, Brisela i Ankare.

Ovaj put građani nisu nasjeli na nacionalističke priče za vrijeme lokalne predizborne kampanje, otrcane fraze, ispričane priče i javno blaćenje imena i prezimena suparnika.

A svjesni su toga i u SDA, pa je potpredsjednik Safet Sofić sinoć kazao da se mora napraviti analiza i vidjeti zašto se dogodio tako loš rezultat u Sarajevu.

S druge strane, dugo je trebalo da u izbornoj noći za govornicu stane lider SDA Bakir Izetbegović, a iako je sportski priznao poraz u Sarajevu, pokušao ga je nadomjestiti boljim rezultatima u ostatku države. No vrijedi podsjetiti kako je Izetbegović prije četiri godine slavodobitno govorio o općini Centar i njenoj iznimnoj važnosti većoj od “deset drugih“.

Izetbegović je nevoljko priznao da se desio veliki poraz u Sarajevu, a njegov donedavni bliski saradnik Aljoša Čampara ga je pozvao da podnese ostavku, kao i ostatak vrha Stranke Demokratske akcije.

Za izborni krah neko će, ili bi trebao, odgovarati. Tako to obično ide u politici, kao i u sportu, ukoliko selektor i stručni štab imaju savjest i odgovornost prema publici, odnosno narodu.