Kako je Putin otrovao Navalnog: Agenti mu sipali nervni otrov Novičok – u gaće

0

Opozicioni ruski lider i najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navalni otrovan je nervnim agensom novičokom, koji mu je podmetnut u donji veš. Tvrdi ovo ruski agent Konstantin Kudryavtsev koji je otkrio konkretne dokaze o trovanju Navalnog. On je kazao da je putovao u Omsk u Sibiru kako bi pokušao uništiti dokaze o Navalnijevom trovanju.

Najmanje osam ruskih tajnih agenata učestvovalo je u trovanju Alekseja Navalnog, tvrdi istraživački tim. Zajedničko istraživanje agencije Bellingcata i nekoliko drugih medija otkrilo je dokaze koji pokazuju da je nedavno trovanje ruskog opozicionog lidera izvršila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB).

Pozivajući se na opsežne dokaze u obliku podataka o putovanjima i telekomunikacijama, istraživanje koje je uključivalo saradnju “Insidera”, ruske istraživačke stranice, njemačkog “Der Spiegela” i američkog CNN-a, pokazala je da je trovanje kritičara Kremlja u sibirskom gradu Tomsku u augustu bilo u planu bar od početka 2017. godine.

“Od početka 2017. do augusta 2020. operativci FSB-a iz tajne jedinice FSB-a specijalizovane za rad s otrovnim tvarima, pratili su Navalnog tokom njegovih putovanja po Rusiji, letjeli su zajedno s njim na više od 30 letova i čini se da su pokušali dva puta da ga otruju prije Tomska”, navela je istraživačka grupa u saopćenju objavljenom 14. decembra 2020.

Navalni se trenutno nalazi u Njemačkoj, gdje se i dalje oporavlja nakon što je otrovan. On je ranije insistirao da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio njegovo trovanje. Kremlj je porekao bilo kakvu umiješanost.

Nakon što je Kudryavtsev potvrdio svoj identitet, njegovi odgovori u 45-minutnom pozivu predstavljaju prve direktne dokaze o umješanosti jedinice u trovanje Navalnog.

Kudryavtsev je pružio detaljan prikaz kako je nervni agens primijenjen na nekoliko Navalnijevih gaća.

Toksikolozi koje je CNN konsultirao, kažu da bi se novičok, ukoliko se nanese u granuliranom obliku na odjeću, apsorbirao kroz kožu kad se žrtva počne znojiti. Kažu da se u ovom slučaju čini da su napadači koristili čvrsti oblik nervnog sredstva, a ne tečnost ili gel, kao što je prethodno otkriveno u napadu na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Ujedinjenom Kraljevstvu, piše Klix.

Bellingcat je rekao da je analiza telefonskih metapodataka dvanaest operativaca FSB-a povezanih s Ruskim kriminalističkim institutom, pokazala da je jedinica upravljala objektom za trovanje hemijskim oružjem koje liči na laboratorij kojim je upravljao KGB, kako su opisali bivši pripadnici KGB-a koji su napustili ovu službu u vrijeme Sovjetskog saveza.

FSB je nasljednik KGB-a, zloglasne tajne policije iz sovjetske ere, koja je prestala djelovati 1991. godine tokom raspada Sovjetskog saveza.

“Analizom metapodataka, preklapanja zapisa o letovima i prethodno objavljenih izvanmrežnih baza podataka, identifikovali smo najmanje 15 operativaca koji rade u ovoj tajnoj podjedinici za trovanje Krivičnog instituta FSB-a. Najmanje njih osam, uključujući i njihovog nadređenog, direktno je učestvovalo u raznim fazama onoga što djeluje kao brojni pokušaji trovanja Alekseja Navalnog”, navodi se u izvještaju.