01.03.2024.
HomeNovostiKako je propao plan Dodika i Eleka o ucjenjivanju Sarajlija zavrtzanjem plina

Kako je propao plan Dodika i Eleka o ucjenjivanju Sarajlija zavrtzanjem plina

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik i direktor preduzeća “Sarajevo-gas” iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek, odustali su od najavljenog prekida snabdijevanja Sarajeva prirodnim plinom dok se ne sklopi novi ugovor zainteresiranih strana.

Elek je danima prijetio da će glavni grad BiH ostati bez plina od 1. januara 2024. godine, ako Energoinvest, kao generalni uvoznik plina, ne pristane na nove, uvećane cijene transporta kroz Republiku Srpsku.  

Iako Energoinvest nije pristao na hajdučki ultimatum Dodika i Eleka, dotok plina Sarajevu nije obustavljen bez ikakvog dodatnog obješnjenja. Evo šta je u pozadni ove politčke predstave kojom su Elek i Dodik danima pumpali svoje mišiće i pokazivali zube.  

Postoje dva krupna razloga zbog kojih niko u RS-u ni jednog trenutka nije ni razmatrao mogućnost zavrtanja plina Sarajevu. 

Prvi je taj što bi uz Sarajevo, bez plina ostalo i Istočno Sarajevo, koje se plinom snabdijeva iz samo jednog smjera – Sarajeva. Tehnički je nemoguće obustaviti dotok plina Sarajevu a da se istovremeno ne obustavi i dotok plina Istočnom Sarajevu. 

Drugi razlog je taj što Sarajevo, u slučaju nestanka plina, može koristiti mazut, budući da sve gradske kotlovnice mogu koristiti i plin i mazut. Situacija u Istočnom Sarajevu nije takva. Tamošnje kotolovnice mogu koristiti samo plin. 

Naravno da su i Dodik i Elek znali ove činjenice, no ipak su uporno prijetili smrzavanjem Sarajeva ako Energoinvest ne pristane na novu tarifu transporta. Računali su će uznemirenost i strah neobavještenih Sarajlija prisiliti Enegoinvest da pristane na novi cjenovni diktat iz manjeg bh. entiteta. Bio je takozvani plan APP – ako prođe, prođe. U realizaciji tog hajdučkog plana, svojski su im pomagali i neki sarajevski portali kojima su klikovi važniji od istine. 

(SB)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti