14.06.2024.
HomeNovostiKako je podrinjski kravar postao alfa i omega SDA: Dijelio povratnicima bolesne...

Kako je podrinjski kravar postao alfa i omega SDA: Dijelio povratnicima bolesne junice, zaposlio Kavazovićevog zeta, šalje cvijeće i koverte…

Za vjerne kerbere bošnjačkih mini oligarha, Sebiju i Bakira Izetbegovića, otišao je samo Denis. Za ozbiljnije analize, potrebno je podsjetiti da je dr. Denis Zvizdić, član užeg rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući tog najvišeg i najznačajnijeg zakonodavnog organa u Bosni i Hercegovini, piše portal PRESS.

U nedostatku ozbiljnog odgovora i analize, SDA nas pokušava prebaciti na sistem društvenih mreža, gdje je po instrukciji Bakira i Osmice uspostavljen cijeli sistem lažnih portala, vijesti i profila. Zvizdića, Osmanovića, Konakovića, Čamparu, SDA pokušava zamijeniti Zahiragićem, Ramićem, Turkovićkom, Mehmedagićem.
U suštini, Zahiragiću i Ramiću odgovara svaki odlazak iz SDA. Oni takve odlaske ne predstavljaju kao gubitak, nego vlastiti dobitak i dodatni prostor da okupiraju srca i duše Bakira i Sebije Izetbegović.

NA KOME OSTAJE SDA?

Tako se, Edin Ramić, drznuo dati vlastiti komentar definitivnog izlaza iz SDA Denisa Zvizdića, posluzivši se kazivanjem iz jedne od Kur’anskih sura. Nije Ramić naučio tumačiti ajete na paljanskom faklutetu, odakle je donio magistarsku diplomu, tako da mu se tu nema šta zamjeriti. Čovjek, jednostavno, ne zna o čemu priča. Čak bi ga neko od mufesira i alima trebao upozoriti da prestane vjeru rabiti u dnevno političke svrhe. Možda bi značajnije bilo, da jedan Ramić objasni povratnicima gdje je završilo nekoliko stotina miliona maraka povratničkih sredstava u godinama dok Ramić suvereno vladao procesom povratka, kojeg, već odavno, nema.

Zašto je sve ovo važno u tekstu koji govori o odlasku Denisa Zvizdića iz SDA?
Pa, vrlo jednostavno. Politike provode kadrovi, te ako jedan Zvizdić ustvrdi da u SDA nema popravka, kome onda da vjerujemo? Zahiragiću, Ramiću, Turković? Na kome SDA ostaje? Na Zahiragiću, Ramiću, Turković, Mehmedagiću?

Njima koji će umjesto cjelovite analize kadrovskog rasula, Bakiru Izetbegoviću ponuditi mirnesovski javni nastup, sporne revizorske izvještaje, stotine miliona utrošenih u nigdje i ništa i kupovinu diploma, zapošljavanje kćeri i sinova u diplomatsku mrežu kojom lično rukovode.

Povratnici umiru čekajući. Tako bi se mogla nazvati saga o političkom, ali mnogi tvrde i finansijskom usponu ministra za izbjegla i raseljena lica Edina Ramića.

REISOV ZET

Nikada više pažnje javnosti ali i nadležnih institucija nisu privukli izvještaji Ureda za reviziju institucija FBiH kao što je to bilo sa podjelom oko 90 miliona maraka za pomoć privredi. Fokus revizorskog izvještaja, pa time i medija bila su na četiri ministarstva u Vladi Federacije. Ali, nigdje niste mogli primijetiti da neko problematizira rad ministarstva kojim upravlja bivši načelnik općine Osmaci i savjetnik Bakira Izetbegovića Edin Ramić. Kako tada, može Ramić biti opušten i kada je ovogodišnji izvještaj Ureda za reviziju u pitanju. Ramić se čak ne trudi da ispuni i osnovne preporuke revizije, što otežava rad i samih službenika revizije koji se zbog Ramića dovode u nezgodnu situaciju da moraju kršiti pravila službe. Nikada se niko nije bavio imenovanjima rukovodećih državnih službenika u Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica, u koje je Edin Ramić doveo pola svoga komšiluka. Nije doduše Ramić zapošljavao samo svoje zemljake, nego i zetove uglednika. Zaposlio je Rijada Muminovića, zeta nosioca visoke pravosudne funkcije Mirsada Ćemana. Pošto Ramić zna da kod Bošnjaka važnu ulogu u političkom životu ima IZ-a, važno pomoćničko mjesto zauzeo je Sead Kopić, zet aktuelnog reisa Huseina ef. Kavazovića. Učitelj iz Zvornika Nisvet Mujanović, zauzeo je drugu važnu pomoćničku poziciju, ali važno je naglasiti da ga je u isto vrijeme kadrovik SDA Ramić nagradio mjestom u Upravnom odboru Željeznica FBiH. Nije jasno, kako su dvojica Ramićevih saradnika uopće primljeni na ove funkcije, jer u tom trenutku nisu ni ispunjavali neke od uvjeta konkursa, ali je vrlo jasno kako su i Kopić i Mujanović ekspresno svoja stambena pitanja riješili u Sarajevu. Ko još mari za povratnički život?! Navodno, (ali taj bi se dio zbog zaštite ličnih podataka, morao dodatno provjeriti) Sead Kopić, Ramićev miljenik je prijavio poreznoj upravo FBiH, dodatni prihod od 97.000 maraka, mimo redovne plate. Da Reis ne bi šta zamjerio, ekspert Kopić je postavljen u Nadzorni odbor Fonda za okoliš koji raspolaže sa basnoslovnih 60 miliona godišnje , o kojima preko Kopića indirektno upravlja, pogađate, paljanski magistar nauka Edin Ramić. Malo im je što su svih ovih godina krčmili stotine miliona povratničkih para, pa su morali preći i na sredstva za okoliš. Što će reči kako u Bakirovog ministra Ramića nema više okolišanja! Ramić jeste magistrirao na Palama, ali je očito upravljačke vještine učio od stranačkog šefa Bakira. Postavi podobne i ponekad se sjeti da Seki na klinički pošalješ cvijeće. Ramić ide i korak dalje, pa oni s kojima češće sjedi tvrde da i visinu brade adaptira Bakirovoj. Međutim, svemu ovome se bliži kraj, pa i potkresanim bradama, nadaju se u tužilaštvima koji su zaprimili više prijava o Ramićevom nesvjesnom radu. Prema pouzdanim izvorima i žalbama jednog broja privrednika, ako hoćete da poslujete sa Federalnim ministarstvom za izbjegla lica, morate koverte sa kešom nositi prema Centrali SDA. Ko više donese, taj se više grije na Bakirovoj vatri.

Press/The Bosnia Times

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti