14.07.2024.
HomeNovostiKako je Nedjeljko Marković iz Zvornika krijumčario migrante do Tuzle uz pomoć...

Kako je Nedjeljko Marković iz Zvornika krijumčario migrante do Tuzle uz pomoć grupe iz Srbije

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Markovića (1988), rođenog u Loznici, a nastanjenog u Zvorniku, zbog krijumčarenja migranata.
Optuženi se tereti, da je koncem septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije Srbije, nakon što su ilegalno prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državljana Iraka, među kojima je bilo i 7 malodobnih osoba.
Nakon toga, optuženi je iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, sa svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz ilegalnih migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta
događaja, te je reakcijom policijskih djelatnika uhićen i savladan.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe, među kojima je bilo i malodobnih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti