Kako je Nedjeljko Marković iz Zvornika krijumčario migrante do Tuzle uz pomoć grupe iz Srbije

0
Arhiva, Foto: Anadolija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Nedeljka Markovića (1988), rođenog u Loznici, a nastanjenog u Zvorniku, zbog krijumčarenja migranata.
Optuženi se tereti, da je koncem septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije Srbije, nakon što su ilegalno prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državljana Iraka, među kojima je bilo i 7 malodobnih osoba.
Nakon toga, optuženi je iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, sa svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz ilegalnih migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta
događaja, te je reakcijom policijskih djelatnika uhićen i savladan.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe, među kojima je bilo i malodobnih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.