05.03.2024.
HomeNovostiKako je Edin Ramić dijelio bolesne junice povratnicima u Srebrenicu?

Kako je Edin Ramić dijelio bolesne junice povratnicima u Srebrenicu?

U svom Jučerašnjem TV nastupu predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je pomenuo SDA gubernatora za Podrinje – Edina Ramića i njegovo dijeljenje bolesnih junica povratnicima u Srebrenicu. Evo, kako je Žurnal o tome posao 2016. godine. Tekst prenosimo u cijelosti:

“Ugovorom koji je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica sklopilo sa firmom Mujanovići d.o.o. farmeri su kao vid pomoći održivog povratka pod povoljnim uslovima dobili junice.

Povoljni uslovi značili su da su bili dužni platiti 30 % vrijednosti junice, dok je ostalih 70 % platila Federacija. Prema ovom dogovoru za jednu junicu farmeri su platili 1.500 KM što je 30% ukupne cijene koja iznosi 3800 KM. Međutim, podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili su drugu stranu ovog posla.

Krajem prošle godine u našu zemlju uvezeno je 130 komada junica iz Rumunije a porijeklom iz Mađarske.

U carinskom postupku uvoza ovih 130 junica, čija je vrijednost iznosila 108.613 KM plaćene su uvozne dažbine, u iznosu od 18.518 KM, navodi se u podacima UIO.

Podijelimo li ukupnu vrijednost junica od 108.613 KM sa 130 komada dolazimo do podatka da je cijena jedne junice koštala oko 835 KM. Dodamo li ovom iznosu troškove transporta i carinskih dažbina, cijena jedne junice teško da je mogla doseći cifru od 1500 koliko su platili farmeri participaciju od 30 %.

Ali, pojavio se još veći problem od cijene : stoka je oboljevala i ugibala.

Žurnal je u martu upozorio da mnogi detalji ove donacije nisu transparetni i da stanje na terenu ne odgovara onom što su iz ministarstva tada navodili. Da smo bili u pravu pokazuje i revizorski izvještaj.

Isporuka bez nadzora

Ugovorom o donaciji ministarstvo se obavezalo da će kada farmer dobije doniranu junicu, dobiti i odgovarajuću potvrdu. Revizori konstatiraju sljedeće:

“Ministarstvo nije vršilo nadzor nad isporukom grla u momentu njihove isporuke već u narednom periodu (i preko mjesec dana nakon isporuke), te zbog toga smatramo da nije uspostavljen adekvatan nadzor nad primopredajom doniranih grla između dobavljača i korisnika pomoći  kako bi se osigurala grla odgovarajućih osobina, sa svom potrebnom dokumentacijom i adekvatnog zdravstvenog stanja.”

Samo nekoliko dana nakon isporuke farmeri shvataju da su donirane junice bolesne.

“Određeni broj korisnika kojima je pomoć dodijeljena, žalio se ministarstvu na isporuku grla lošeg kvaliteta iz razloga što su se grla razboljela kratko vrijeme nakon isporuke.”

Veterinarska stanica u Srebrenici obišla je imanja na kojima je donirano 70 grla od strane Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. I njihovi nalazi potvrdili su da se radi o junadi koja je  pristigla bez prateće dokumentacije o porijeklu i u jako lošem zdravstvenom stanju .

“Zajednička karakteristika ovih bolesti je ta da sve počinju virusnom infekcijom koja smanjuje opštu otpornost životinje i omogućava razvoj sekundarnih bakterijiskih infekcija gdje može doći do teških komplikacija, tj.uginuća, kojih je i bilo na skoro svim imanjima, što potvrđuje i obdukcijski nalaz izvršen nad dvoje teladi od strane Veterinarskog fakulteta u Sarajevu,” navodi se u nalazima Veterinarske stanice Srebrenica.

Osim toga, Veterinarska stanica utvrdila je mnoge nepravilnosti koje se odnose na prateću dokumentaciju, koja je tek naknadno stigla do vlasnika. Radi se o pasošima životinja, uvjerenjima o zdravstvenom stanju, te nevažećim C obrascima koji se odnose na kretanje životinja. Također, stvarna starosna dob stoke nije odgovarala onoj navedenoj u pasošima.

Građani plaćaju greške

Poslije velikog pritiska medija i  brojnih prijava  o novopridošlim govedima sumnjivog porijekla i zdravstvenog statusa, ministarstvo je formiralo komisiju za ispitivanje navoda o neizvršenju ili neodgovarajućem izvršenju u provedbi ove pomoći. Komisija je konstatirala:

– korisnicima pokriti troškove liječenja životinja odnosno veterinarske usluge,

– uginule donirane životinje zamijeniti zdravim,

– dogovoriti sa korisnicima namirenje štete za uginule i oboljele domaće životinje,

– od dobavljača tražiti da obezbijedi odgovarajuću prateću dokumentaciju za isporuku životinja 

(uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja, stočni pasoš, obrazac „C“ kao i potvrdu o dezinfekciji prevoznog sredstva) i to usaglasi sa nadležnim inspekcijskim organima na području navedenih općina.

U međuvremenu, kako se navodi u revizorskom izvještaju, spor koji je nastao između dobavljaća firme Mujanovići. d.o.o i ministarstva riješen je sporazumno na način  da je zaključen dodatni ugovor o nabavci novih 10 komada junica koje će se u skladu sa nalazima Komisije dodijeliti farmerima bez plaćanja naknade. Ostale troškove namirivanja štete farmerima snosilo je ministarstvo iz budžeta za ovu godinu. Zašto građani Federacije moraju plaćati greške federalne vlade i resornog ministarstva od ministra Edina Ramića nismo mogli dobiti odgovor. Spustio je telefonsku slušalicu. Na SMS nije odgovorio.”

Piše: Davor Obrdalj (zurnal.info)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti