Kako ih susjedi vide: “Čovićev rođendan i svadba Izetbegovićeve kćeri su prava slika očajne BiH”

0

Bosanskohercegovački mediji se već danima bave vjenčanjem Ćamila Humačkića i Jasmine Izetbegović, kćeri predsjednika najveće bošnjačke stranke SDA Bakira Izetbegovića.

Kum na vjenčanju bio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, a cijeli je događaj navodno koštao četiri milijuna kuna. Prema službenoj verziji priče, mladoženja Humačkić, inače predstavljen kao biznismen, platio je troškove vjenčanja.

Vjenčanje Izetbegovićeve kćeri okupilo je posebnu skupinu ljudi, novu klasu koja je nastala na ratnim ruševinama Bosne i Hercegovine, malobrojne kojima je u toj nesretnoj zemlji dobro u životu.

Izabrani gosti

Među gostima na šerijatskom vjenčanju u Begovoj džamiji bili su Izetbegoviću lojalni kadrovi iz SDA-a, direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica, kao i Adil Osmanović. Bio je tu i glumac Emir Hadžihafizbegović, delegat SDA-a u Domu naroda Parlamenta BiH Asim Sarajlić, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, te “mladi lav” stranke Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Predsjedništva SDA-a. Šerijatsko vjenčanje vodio je reis Husein ef. Kavazović.

Mediji su zabilježili i da je Sebija Izetbegović, majka mladenke, došla u haljini koja košta 14.500 kuna. Sebija Izetbegović je inače i ozloglašena direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je tu zdravstvenu ustanovu pretvorila u privatnu prćiju. Odavno nosi etiketu bošnjačke Lady Macbeth, s obzirom na to da na svojeg supruga Bakira ima značajan i maligan utjecaj.

Nakon šerijatskog vjenčanja razuzdan dernek s potocima alkohola

Nakon šerijatskog uslijedilo je građansko vjenčanje pa onda razuzdani tulum u hotelu Europa u centru Sarajeva, na kojem se konzumirao i alkohol.

Sve to su detaljno pratili sarajevski portali, a vjenčanje Jasmine Izetbegović je tako postao jedan od društveno-političkih događaja sezone, o kojem se sada naširoko raspravlja i na društvenim mrežama. Teme su se dohvatili i srpski tabloidi, koji su pak lansirali priču o tome da “zet Bakira Izetbegovića u Njemačkoj drži kupleraj”.

U zemlji u kojoj ima sve manje kruha vjenčanje Jasmine Izetbegović ispunilo je na nekoliko dana funkciju zabave za narod. No, sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, i tom narodu je dosta svega, te fotografije s vjenčanja služe ili za ismijavanje ili za izražavanje gađenja.

Grlić Radman i Dodik na Čovićevom rođendanu u Mostaru

Prije toga je glavna tema u BiH bio još jedan party, proslava 65. rođendana predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Na njoj je bio i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, no glavni je gost bio definitivno Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda i neformalni vladar Republike Srpske. Dodik je na Čovićev rođendan došao helikopterom, koji je sletio na travnjak stadiona HŠK Zrinjskog. I to nakon što je zabranio korištenje vojnog helikoptera u gašenju požara na području na kojem pretežito žive Hrvati.

Čoviću to nije smetalo, dočekao je Dodika s osmijehom na licu, kao najdražeg prijatelja, što nije daleko od istine. Čović i Dodik već su nekoliko godina bliski politički suradnici, Čović je bio i na proslavi Dana Republike Srpske u Banjoj Luci, a ne smeta mu ni Dodikova izjava da bi “radije u zatvor nego priznao genocid u Srebrenici”.

Zabavi je prisustvovao i tajkun i lider SBB-a Fahrudin Radončić, dok su goste zabavljali Halid Bešlić i klapa Intrade. Čović je na rođendanu predstavio i sklepani obiteljski grb, koji je postao hit na društvenim mrežama.

Trash grb obitelji Čović

Grb je dizajnirala i registrirala jedna firma iz Rijeke u lipnju ove godine, a na svojim su službenim internetskim stranicama objavili i neke pojedinosti o grbu.

“Na plavom glava štita. U plavom polju zlatni koračajući lav drži mač u desnici. Glava štita raskoljena. Desno crveno-srebrna šahovnica (4×3), lijevo u srebrnom polju crveni latinski križ. Plašt crveno-srebrn i plavo-zlatan. Na kacigi s vijencem (crven-srebrn-plavi-zlatni-crven-srebrn) stoji orao uzdižućih krila, zlatno naoružan, u kandžama drži poskoka”, navedeno je u opisu Čovićevog skorojevićevskog grba.

Privatna zabava održana je u luksuznom restoranu Ljetnikovac Radobolja u Mostaru. Koliko je sve to koštalo, nije objavljeno, no sigurno nije bilo jeftino.

Nacionalni lideri u BiH kao proizvođači stalne krize

Sve to se događa u trenutku u kojem je rad nekih ključnih institucija BiH paraliziran, u trenutku u kojem Federaciju BiH vodi premijer u vječnom tehničkom mandatu, u kojem su građani BiH među najslabije cijepljenima u Europi itd. BiH je u permanentnoj krizi, koju proizvode ponajviše baš trojica političara – Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović – koji se tako dobro zabavljaju na skupim dernecima za izabranu elitu.

Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH od 2005. godine, Bakir Izetbegović vodi SDA od 2015., dok je Dodik na čelu SNSD-a još od druge polovice 1990-ih, čak 24 godine. Sva trojica imaju imovinu mnogo veću od one koju bi mogli priuštiti od službenih plaća koje su primali i primaju, a obogatile su se i njihove obitelji, izabrani prijatelji i suradnici, dok je narod u BiH sve više bio deklasiran, pa se masovno počeo iseljavati.

Iako naoko sukobljeni kao samoproglašeni zaštitnici interesa triju konstitutivnih naroda u BiH, Izetbegović, Dodik i Čović zapravo provode istu politike širenja nacionalističke paranoje kao krinke za pljačku naroda i države, što im godinama odlično prolazi. Zato imaju i razloga za slavlje, kao i novaca da to učine, ne štedeći na ispunjavanju vlastitih želja, od skupe odjeće preko obiteljskih grbova.

Privatizacija države i njenih resursa

Pritom je vidljivo i koliko sva trojica “nacionalnih lidera” BiH i njene resurse smatraju svojim privatnim. Erdoganov posjet Predsjedništvu BiH bio je usputna postaja na putu za glavni događaj – vjenčanje Izetbegovićeve kćeri. Dodik je doletio u helikopteru u vlasništvu RS-a, iako više nema političku funkciju u tom entitetu, osim kao predsjednik stranke. Čović mu je omogućio da sleti na stadion mostarskog nogometnog kluba.

Tako se ponašaju ljudi koji misle da im je sve na raspolaganju i da na sve imaju pravo.

Regionalni mediji proteklih se dana bave prijedlogom Milorada Dodika da se u odlučivanje o budućnosti BiH, koja, po njemu, ne treba imati budućnost, uključe spomenuti Erdogan te srpski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Pritom Dodik trenutno glumi bojkot Predsjedništva BiH zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da poricanje genocida u Srebrenici, što Dodik redovito radi, proglasi kaznenim djelom.

Predsjednik RH Milanović je taj Dodikov prijedlog, kojemu je cilj isključivanje Zapada iz BiH, ocijenio kao dobronamjernim, a Republiku Srpsku neslomivom. Na to je, naravno, odgovorio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, koji je na tu poziciju izabran pretežito glasovima Bošnjaka.

“Ako zaista poštuje Daytonski sporazum, trebao bi se prestati dodvoravati Dodikovoj i beogradskoj politici”, poručio je Komšić Milanoviću.

BiH muče socijalni i ekonomski problemi, a ne nacionalni

No, sve to je samo politički folklor bez supstance, koja se nehotice pokazala na sarajevskom i mostarskom partiju bosanskohercegovačkih moćnika.

U današnjoj BiH najvažnija pitanja nisu nacionalne, već socijalne i ekonomske prirode. Vladavina nacionalističkih stranaka funkcionira kao mafijaška hobotnica koja se hrani javnim novcem, dok konstantno svađanje o navodnim nacionalnim interesima služi tome da se pljačkanje kamuflira.

Sarajevsko vjenčanje i mostarski rođendan probili su kroz tu kamuflažu na najdirektniji mogući način, jer nacionalističko-mafijaške elite više nemaju potrebu skrivati što su sve priskrbile sebi i svojima. Oni sada besramno u tome uživaju na očigled svih.

Piše: Gordan Duhaček

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here