15.04.2024.
HomeLifestyleKako hladan tuš utiče na zdravlje?

Kako hladan tuš utiče na zdravlje?

Dokazi iz povijesti govore da su stari Grci i Rimljani bili obožavatelji hladne kupke, a današnji stručnjaci također ističu njegove prednosti.

– Učinci hladnog tuširanja pozitivno djeluju na kardiovaskularni, dišni i mišićno-koštani sustav. Hladna voda pruža nam jači imunitet, poboljšava mentalno zdravlje, pojačava rad metabolizma te potencijalno sagorijeva smeđe masti koje sagorijevaju kalorije u obliku topline, a isto tako vas može i učiniti ljepšima – tvrdi liječnica i izvanredna profesorica na Sveučilištu u Greenwichu Abigail Rickard.

Prva stvar koju ćete primjetiti kada se krenete tuširati hladnom vodom je iznenadni nagon za dubokim disanjem, objašnjava liječnica Rickard i dodaje da će se, usprkos početnom šoku, vaš otkucaji srca početi usporavati.

 

– U tom trenutku imate puno krvi u središtu svog tijela jer se oslobađa puno kisika što znači da vaš mozak, srce i pluća rade dobro – objašnjava. Ovakvi učinci čine hladan tuš idealnim ako se pokušate jače razbuditi ujutro. Isto tako, tuširanje hladnom vodom zatvara pore na vašoj koži zbog čega će kutikule na vašoj kosi biti ravne, a kosa će vam izgledati sjajno i zdravo.

Zbog svih ovih dobrobiti za vaše tijelo, natjerajte se barem povremeno otuširati hladnom vodom. Učinite uslugu svojem tijelu, ojačajte svoje zdravlje i uštedite malo novca na računu za grijanje, piše HuffPost.

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti