Kako Fadil Novalić dijeli naše pare svojim jaranima?

0

Vlada Federacije BiH objavila je spisak kompanija koje su dobile njenu finansijsku pomoć. Odluka o raspodjeli 30 miliona KM direktne pomoći za 391 kompaniju, koja je lani ostvarivala izvoz iznad 30 posto, donijeta je prošle sedmice.

Ovom odlukom obuhvaćeno je pet privrednih sektora. Za 131 izvozno privredno društvo iz oblasti metalske, elektro i automobilske industrije odobreno je oko 15 miliona KM, a za osam izvoznika iz industrije građevinskog materijala i nemetala 690.000 KM.

Posebna komisija

Sektor drvne, papirne i grafičke industrija, odnosno 140 preduzeća, na raspolaganju ima oko pet miliona KM, dok je za 69 izvoznika iz oblasti industrije proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće izdvojeno oko četiri miliona KM. Hemijska, farmaceutska i industrija gume i plastike, 43 izvozna privredna društva, imaju oko pet miliona KM na raspolaganju.
Kako je iz Vlade FBiH saopšteno, “temelj za ovih pet odluka je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije Covid-19”.
– Korisnike sredstava je, na osnovu javnog poziva, izabrala posebno formirana komisija federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, navodi se u saopštenju.
No, izvor Oslobođenja navodi da su se na spisku našle uglavnom firme koje su i do sada preferirane kad je u pitanju pomoć Vlade Federacije.

Za 131 izvozno privredno društvo iz oblasti metalske, elektro i automobilske industrije odobreno je oko 15 miliona KM

– Suština je u tome da se radi o firmama koje su na neki način, najblaže rečeno, i do sada preferirane. Neke od njih su i povezana lica pa su tako potpomognuti više puta. Primjer tome je Prevent koji je u različitim sektorima potpomognut sa blizu milion maraka – Prevent Fad 69.712,44, Prevent Interior Visoko 102.096,58, Prevent Home Ključ sa 28.103,49, Prevent Step Bugojno 73.599,61, Prevent Travnik 147.271,02 KM, Prevent Leather Visoko 123.207,96, Prevent Fabrics Visoko 118.475,66, Prevent Components Goražde 168.027,26, a kompaniji TT Kabeli Široki Brijeg otišlo je 700.000 KM. Pored toga, pomoć je otišla i prijateljima poput firme Fortitudo 244.736, Pobjeda Technology 184.514 KM i da ne nabrajam dalje, ističe sagovornik Oslobođenja, koji je i sam privrednik.

Ugovori

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić kazao je da će u narednih nekoliko dana biti potpisani ugovori s onima kojima su sredstva dodijeljena, nakon čega slijedi raspodjela sredstava. Džindić je dodao da je u toku priprema dodatnih mjera Vlade za pomoć privredi.
Da je privreda na koljenima, nije neka novost. Vlada Federacije bi morala razmišljati o realnom sektoru koji grca, mala i srednja preduzeća listom se bore za opstanak i napominju da država zaboravlja privredu, pazi samo svoje privrednike.

Piše: Edin Barimac, Oslobođenje