Kako emocije utiču na zdravlje?

0

Toliko je bolesti i fizičkih nelagoda koje osjećamo povezano sa emocijama, a da toga nismo ni svjesni. Stanje kože, glavobolje, bolovi u različitim dijelovima tijela, sve to može biti odraz negativnih osjećanja koja ne možemo ili nismo svjesni da treba da izbacimo.

Jako je bitno da budemo svjesni šta nam negativne stvari, situacije, ljudi oko nas koji nas svakodnevno okružuju, rade. Zato vam donosimo mali uvid u psihodermatologiju koja je relativno nova disciplina u psihosomatskoj medicini koja se bavi interreakcijom uma i kože.

Strah izaziva dijareju

Kada ste pod stresom, zabrinuti ili uplašeni, tijelo ograničava rad crijeva, pokušavajući da se riješi njihovog sadržaja. To se manifestuje dijarejom ili povraćanjem. Kada napetost traje mjesecima, tada vam može ozbiljno narušiti stanje crijevne flore. Protivupalne bakterije počinju da se umnožavaju, što slabi cijelo tijelo i čini vas podložnijim infekcijama. U laboratorijskim studijama, istraživači su primijetili da mnogi hormoni stresa, naročito noradrenalin, djeluju kao hrana za bakterije koje stvaraju toksine, piše cosmopolitan.rs.

Ljutnja može da izazove glavobolju

Arterije dovode krv do mozga, a one se skupljaju i opuštaju pod uticajem impulsa iz centralnog nervnog sistema. Tako krv teče, a mozak se opskrbljuje kisikom i na neki način njeguje. Međutim, pod uticajem jakih emocija može doći do toga da se arterije previše sužavaju što onemogućava dovoljan protok krvi i dolazi do problema.

Potisnute emocije otežavaju disanje

Kada postanete nervozni, dolazi do bronhospazma i put kroz koji vazduh teče do vaših pluća se zatvara. Baš ovo može postati jedan od faktora koji uzrokuju manifestaciju astme.

Tuga se “vidi” na koži

Dermatolozi nemaju sumnje da teški događaji i stres doprinose pojavi i pogoršanju mnogih dermatoloških bolesti, npr. atopijskog dermatitisa, akni, psorijaze. Nedavno je stvorena čak i nova grana medicine, psihodermatologija, koja se bavi odnosom između psihe i kožnih bolesti, piše pomenuti portal.

Napetost se nakuplja u mišićima

Odavno je poznato da čovjek nakuplja napetost u mišićima, uglavnom u ramenom pojasu i donjem dijelu leđa. Tada nastaje bol u leđima ili osjetljivim dijelovima tijela.

Stres uništava zube

Kako prenose stručnjaci, kad ste ljuti, stisnete vilicu 10 puta jače nego uobičajeno. Nije iznenađujuće da postoje abrazije zuba i oštećenja ugriza i desni.

 

 

ljepota i zdravlje