Kadić o estradizaciji ramazana: “Ramazan je postao roba, vjera i pitanja smisla života su svedena na nivo tv-limunada”

0

Muslimani širom svijeta su ušli u ramazan, sveti mjesec tridesetodnevnog posta; duhovne i fizičke obnove. Za Samedina Kadića, bosanskohercegovačkog filozofa, književnika i publicistu, to je prilika za revitalizaciju osnovnih ljudskih čula.

Smisao ramazana, kako to razumije Kadić, trebala bi da se ogleda u individualnom sabiranju i sazrijevanju. A kako se važne stvari mogu iskusiti jedino u tišini samoće, a ne u buci svijeta, „idealan ramazan bi bio kada bismo mogli ostaviti mobitele i druge ekrane na mjesec dana“. Pošto su iza nas godine pandemije, „ramazan je prilika i da obnovimo socijalne kontakte i neposredne susrete“, rekao je Kadić u intervjuu za Al Jazeeru.

– Ono na što sam mislio jeste, zapravo, pretjerana estradizacija ramazana koja sakriva njegovu suštinu. Ramazan je postao roba. To, opet, nije nešto novo, ako u imamo u vidu univerzalnost tržišta u savremenom društvu. To društvo je u potpunosti uklonilo bitna pitanja i trivijaliziralo viša značenja. Vjera i pitanja smisla života su svedena na nivo tv-limunada. Čitajući ponovo Kafkinu priču „Umjetnik u gladovanju“ naumpalo mi je da će neki medij, prije ili kasnije, uvesti live prijenos posta. Kamera snima religijske celebritiye dok poste – zamislite! Sjede; prevrnu sahifu; prošetaju do džamije; pogledaju na sat; malo dremucnu na kauču; odgovore na poruke; odu pred iftar do pekare; malo provaze čeljadi; rastope topu; pristave kahvu. Terry Eagleton lijepo piše o stalnom „otjecanju“ smisla iz javne sfere, usljed čega smisao mora stalno biti reproduciran. Otuda estradizacija religije, otuda navala gurua, duhovnih „masera“ i life-chouch-eva. Komercijalne (i političke!) sile agresivno kolonijaliziraju mjesta sa tradicionalnim zalihama smisla. Zato je ramazan toliko zanimljiv medijima. Ali to je umjetno pumpanje smisla. Ukratko, radi se o jednoj zabludi da duhovnost mora biti nešto egzotično, sentimentalno i ezoterično, a ne nešto svakodnevno i obično, izjavio je, između ostalog Samedin Kadić, bosanskohercegovački filozof, književnik i publicis za Al Jazeer-u.

Intervju možete pročitati na ovom linku:

https://balkans.aljazeera.net/teme/2022/4/2/samedin-kadic-pretjerana-estradizacija-ramazana-sakriva-njegovu-sustinu

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here