Jutro nakon derneka, triježnjenje je najgore: Smijenjen slavljenik Šabanović i ahbab mu Fejzić

0

Prim. dr. Jusuf Šabanović razriješen je jutros dužnosti šefa Opće i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, potvrdila je za „Avaz“ direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Podsjećamo, Šabanović je organizirao rođendansku zabavu u sarajevskom restoranu „Golf klub“, kojoj je prisustvovao veći broj ljudi, uključujući ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca te estradne umjetnike poput Halida Bešlića, Semira Cerića Koketa, Harija Varešanovića, Slađane Mandić…

Zabava u restoranu je prekinuta nakon intervencije policije, jer su okupljanja još zabranjena zbog pandemije koronavirusa, kao i rad ugostiteljskih objekata.

Gosti će biti sankcionirani u skladu sa zakonskim propisima, kao i ugostitelj.

U vezi sa Šabanovićem, koji je razriješen dužnosti, iz KCUS-a navode:

– Zbog nepoštivanja općih propisanih mjera i opasnosti za uposlenike KCUS-a i bolesnike, upućen je u samoizolaciju i na postupak epidemiologa u Kantonu Sarajevo. Pravila su ista za sve i svi ih moraju poštovati, bez izuzetka i bez obzira na titule i status u društvu. KCUS principijelno postupa i smatra da je ponašanje kolege nedopustivo rizično. Ne želimo da bilo ko, neodgovornim ponašanjem, ugrozi dosadašnje izvanredne rezultate u borbi protiv Covida-19 koje smo postigli.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Rusmir Mesihović razriješio je jutros prof. dr. Nihada Fejzića iz članstva u Naučnom tijelu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom.

Na upražnjeno mjesto u ovom tijelu imenovan je epidemiolog prim. dr. Željko Ler.

Podsjetimo, Fejzić, inače dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, učestvovao je na sinoćnjem slavlju u jednom ugostiteljskom objektu, što je u jeku pandemije koronavirusa izazvalo burne reakcije.

– Dragi prijatelji, izvinjavam se svima zbog večerašnjeg ispada. Bio sam s prijateljima nakon dužeg vremena, našem dobrom prijatelju na rođendanu i svi ćemo snositi sankcije. Žao mi je zbog neprijatnosti koju ste osjetili – objavio je Fejzić.