13.07.2024.
HomeNovostiJosipu Cvitanoviću Cvikiju 17 godina zatvora zbog ubistva ratnog zločinca Marka Radića

Josipu Cvitanoviću Cvikiju 17 godina zatvora zbog ubistva ratnog zločinca Marka Radića

Kantonalni sud u  Mostaru osudio je danas Josipa Cvitanovića Cvikija (47) na 17 godina zatvora jer je 9.novembra 2020.godine hicima iz automatske puške u Mostaru usmrtio Marka Radića Maku (61) osuđenog ratnog zločinca. Pet mjeseci zatvora dobio je zbog posjedovanja oružja.

Tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Željko Rezo je jučer je istaknuo da je u dokaznom postupku jasno utvrđeno to da je Cvitanović počinio krivično djelo ubistvo u stjecaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza.

On je posebno podsjetio na svjedočenja Radićeve supruge i kćerki, pogotovo, Sare koja je vidjela optuženog da puca u njenog tatu i koja je jasno i detaljno opisala na koji način je optuženi ubio njenog oca.

Rezo je naglasio da je optuženi s direktnim umišljajem Radića lišio života, bez obzira na to što je, kako je naveo, neuropsihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je optuženi u trenutku počinjenja krivičnog djela bio bitno smanjeno neuračunljiv.

Radi se o osobi , nastavio je, koja je vojno lice, koja je odlikovana i koja ima čin pukovnika, a već je počinio ovakva djela, odnosno, ubistvo i dva pokušaja ubistva i to s vatrenim oružjem.

Rezo je zatražio da se Cvitanović kazni u skladu sa Zakonom te da se uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti na strani optuženog, jer, olakšavajućih nije bilo.Pogotovo, zatražio je da se uzme u obzir to da optuženi tokom pretresa nije pokazao, kako je iznio, ni trunku kajanja za ono što je učinio.

Meliha Smajkić / Dnevni Avaz

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti