Još malo sankcija za Putinov diktatorski režim: Njemačka zaustavlja Sjeverni tok, Britanija sankcioniše ruske banke

0

Velika Britanija uvela je sankcije za pet ruskih banaka i tri imućna pojedinca.

„Ovo je prva tranša onoga na šta smo spremni uraditi“, rekao je britanski premijer Boris Johnson parlamentu, upozorivši da Putin priprema „punu ofanzivu“ na Ukrajinu.

Rekao je da će imovina ciljanih pojedinaca u Velikoj Britaniji biti zamrznuta i da će im biti zabranjen ulazak u zemlju.

Radi se o Genadiju Timčenku, Borisu Romanoviču Rotenbergu i Igoru Arkadijeviču Rotenbergu, koji su označeni bliskim Putinovim saradnicima.

Sankcionisane banke su Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank.

Scholz: Sjeverni tok 2 zaustavljen zbog novonastale situacije

Njemački kancelar Olaf Scholz opravdao je u utorak zaustavljanje projekta plinovoda Sjeverni tok 2 novonastalom situacijom na istoku Ukrajine.

„Priznanjem separatističkih područja na istoku Ukrajine Rusija je stvorila potpuno novu situaciju i zbog najnovijeg razvoja događaja moramo iznova sagledati situaciju, a to se tiče i projekta Sjeverni tok 2“, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) na rubu sastanka s irskim premijerom Michaelom Martinom u Berlinu.

Scholz je rekao da je od ministarstva ekonomije zatražio ponovno ispitivanje tzv. sigurnosti opskrbe, što je preduvjet za izdavanje dozvole za rad.

„To zvuči komplicirano, ali radi se o upravnom činu bez kojeg ne bi bilo moguće zaustavljanje projekta“, rekao je njemački kancelar.

„To bi moglo potrajati“, rekao je Scholz na pitanje koliko će dugo trajati proces izdavanja dozvole koji je započeo prošle jeseni.

Scholz je najavio eventualne nove sankcije, ali je rekao kako je najvažnije izbjeći daljnju eskalaciju.

„U ovoj fazi je važno da pored prvih sankcija spriječimo daljnju eskalaciju i time i novu katastrofu“, rekao je Scholz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here