17.07.2024.
HomeSvijetJoš jedno ubitvo Afroamerikanca u Americi: Policija ispalila više od 20 metaka...

Još jedno ubitvo Afroamerikanca u Americi: Policija ispalila više od 20 metaka na biciklistu

Policajci u Los Anđelesu ubili su tamnoputog biciklistu, posljednje u nizu policijskih ubistava Afroamerikanaca, a šerifova kancelarija i porodični advokat žrtve dali su u utorak potpuno suprotna objašnjenja incidenta.

Biciklista, 29-godišnjak, ustrijeljen je s više od 20 metaka u leđa nakon što su ga dvojica policajaca pokušala zaustaviti zbog saobraćajnog prekršaja, rekao je Bendžamin Kramp (Benjamin Crump), advokat Kiziove (Kizzee) porodice.

Kancelarija šerifa u Los Anđelesu tvrdi da je u Kizija ispaljeno manje od 20 metaka.  Ubistvo je ponovo pokrenulo proteste u gradu zbog policijske brutalnosti nad crncima širom zemlje.

Kizi se u ponedjeljak poslijepodne vozio biciklom u okrugu Vestmont (Westmont) kada su ga zaustavila dvojica policajaca koja su se vozila pored njega. Bacio je bicikl i počeo bježati, a policajci su za njim potrčali, rekao je šerifov glasnogovornik Brendon Din (Brandon Dean).

Policajci tvrde da je Kizi imao pištolj, te su obojica zapucali u njega, kažu iz policije. Din je rekao da ne zna kakav je prekršaj Kizi napravio i utvrdio da je u njega ispaljeno manje od 20 metaka. Nije želio odgovarati na pitanja o pojedinostima pucnjave niti koji je status policajaca uključenih u incident.

Kramp, advokat specijaliziran za ljudska prava i zastupnik žrtava policijskog nasilja, obratio se na Twitteru.

– Kažu da je bježao, odbacio odjeću i pištolj. Nije ga uzeo, a policajci su ga ustrijelili više od 20 puta i takvoga ga satima ostavili – napisao je Kramp.

Bijesni demonstranti su se u ponedjeljak navečer suočili s policajcima ispred šerifove kancelarije, a kasnije u utorak najavljena je protestna povorka od mjesta pucnjave do šerifove kancelarije.

Bijesni demonstranti su se u ponedjeljak navečer suočili s policajcima ispred šerifove kancelarije, a kasnije u utorak najavljena je protestna povorka od mjesta pucnjave do šerifove kancelarije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti