Još jedno pismo slovenskih intelektualaca protiv Janšine ‘autoritarne’ vlasti

0

Novim pismom slovenskoj javnosti slovenski intelektualci iz lijevo-liberalnog političkog kruga, većinom univerzitetski profesori, a neki od njih i bivši ministri, ponovo su u ponedjeljak upozorili na “autoritarizam” i nedemokratske prakse vladajuće koalicije na čelu s premijerom Janezom Janšom.

U svom trećem obraćanju “javnosti i zastupnicima u parlamentu”, što ga je u ponedjeljak objavio ljubljanski list Delo, oni podsjećaju da su već više puta upozoravali na nedemokratske i autoritarne prakse sadašnje desne vlade i samog premijera i njegove stranke, ali da do sada pravog odaziva u politici nije bilo, prenijela je Hina.

Umjesto učinkovitog rješavanja zdravstvene krize premijer, njegova stranka i vladajuća koalicija vode Sloveniju u autoritarno kontrolirano društvo širenjem i poticanjem govora mržnje, te skrivanjem svojih dogovora od javnosti, stoji u pismu. Ne očekujemo da se vladajući ispričaju i promijene svoje postupke jer je očito da su svi njihovi postupci namijenjeni prisvajanju vlasti i pretvorbi Slovenije u nedemokratsko i autoritarno kontrolirano društvo, navode intelektualci lijevo-liberalnog usmjerenja, udruženi u Savez za demokratsku i pravednu Sloveniju.

Grupa intelektualaca navodi ponovo kako je potrebno “zaustaviti zlouporabu epidemije radi ubrzane provedbe ideoloških i stranački motiviranih vladinih projekata”, te da je sličan njihov apel u zadnjem obraćanju javnosti u novembru prošle godine potpisalo skoro 12 hiljada pojedinaca i više od 50 udruženja, organizacija i društava.

Slovenija klizi prema crnoj listi

Već i prije smo izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog političkih sporazuma prilikom formiranja i djelovanja Janšine koalicije, misleći da bi se Slovenija ovako mogla brzo uvesti u krug onih država članica EU-a koje su danas na crnoj listi po neovisnosti medija i ljudskim pravima, navode u svom zadnjem apelu javnosti.

Među ostalim ponavljaju optužbe na račun Janše i njegove stranke da “šire i potiču” govor mržnje, čemu se ne odupiru ostale stranke u vladajućoj koaliciji, da se Slovenija približava “iliberalnim” režimima u srednjoj i istočnoj Europi, da se napadaju nezavisni novinari i nevladine organizacije, te da u tome prednjači sam premijer svojim netolerantnim objavama na društvenim mrežama itd.

Kao novije primjere navode da je vlada uspjela nakon više mjeseci smijeniti dosadašnjeg glavnog direktora javne radiotelevizijske kuće koji se suprotstavljao političkim pritiscima i da je novom direktoru Janša poručio na Twitteru kako očekuje da će kao “nova metla” unijeti reda u tu medijsku kuću i prekinuti s emitiranjem “lažnih vijesti” kojima su se njeni novinari služili protiv vlade.

Navode i prošlotjedni incident u parlamentu, kad je Janša odbio odgovoriti na jedno “legitimno postavljeno” zastupničko pitanje te parlamentarca, umjesto toga, uvrijedio poručivši mu da mu preporučuje smještaj u određenoj “medicinskoj ustanovi”, sugerirajući da ima psihičke probleme.

Riječ je o zastupniku stranke Ljevica (L) Mihi Kordišu koji je Janšu pitao kad će se vlada “početi boriti protiv korupcije i kriminala” umjesto da u premijerovu uredu angažira kao konsultante ljude iz “kriminalnog” miljea. Aludirao je time na ekonomistu Roka Snežiča, navodno upletenog u aferu pranja novca u BiH, zbog čega je po nekim informacijama nedavno protjeran iz te države.

Janša pritom nije demantirao da se poznaje sa Snežičem, ali je zanijekao da ga je zaposlio u kabinetu kao savjetnika za optimizaciju poreznog sistema, kako je tvrdio opozicioni zastupnik.