Još jedna bahata seljačina se izruguje američkim dužnosnicima: Višković želi Escobaru “da se osjeća fino, pojede ćevape u Sarajevu i vrati se kući”

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković komentirao je danas posjetu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabriela Escobara našoj zemlji.

Escobar danas stiže u BiH, a sutra će se sastati za brojnim političarima, uključujući i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Na pitanje šta očekuje od posjete Escobara, Višković je arogantno kazao: “Da se fino osjeća u Bosni i Hercegovini, da posjeti Sarajevo, pojede ćevape i vrati se u Ameriku živ i zdrav”.

Višković, koji je izjavu dao tokom obilaska poplavljenih područja u Istočnom Sarajevu, očito je htio kazati da ova posjeta neće imati nikakav poseban značaj.

Kada se ima u vidu politička, ekonomska i vojna moć SAD-a, jasno je da su bilo kakve podcjenjivačke izjava prema američkim diplomatama u najmanju ruku neprimjerene.

Podsjetimo, o Viškoviću su mediji  2020. godine izvještavali nakon što se u javnosti pojavila izjava osumnjičenog svjedoka koji je tvrdio da je Višković bio zadužen za premještanje masovnih grobnica nakon genocida u Srebrenici.

“Radovan Višković mi je nudio novac da premiještam masovne grobnice” kazao je zaštićeni svjedok M-16 na Sudu BiH, svjedočeći 2017. godine u predmetu Miodrag Josipović i drugi.

U tom iskazu svjedok je pominjao Radovana Viškovića, aktualnog premijera Republike Srpske. Osim toga, svjedok M-16 je, 6. juna 2017. godine, svjedočeći na Sudu BiH o Srebrenici, kazao da je Višković učestvovao u transportovanju zarobljenih Bošnjaka na mjesto strijeljanja. Tužiloaštvo BiH nikad nije pokrenulo istragu o ovom događaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here