23.06.2024.
HomeNovostiJoš jedan Dodikov poraz: Povučen zakon o 'stranim agentima' iz rasprave u...

Još jedan Dodikov poraz: Povučen zakon o ‘stranim agentima’ iz rasprave u Skupštini RS

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, u javnosti poznatiji kao zakon o “stranim agentima” povučen je u utorak, 28. maja sa rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zakon o “stranim agentima” povučen je na zahtjev Vlade RS, a odluku o tome je saopštio potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS Miloš Bukejlović, ne dajući detaljnije informacije o razlozima povlačenja zakona.

Zakonom se predviđala posebna prismotra i mogućnost zabrane rada za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, potrebu za dodatnom registracijom i slanjem finansijskih izvještaja.

Njime su kao “agenti stranog uticaja” definisane neprofitne organizacije koje pomažu strani subjekti, a koje se bave političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima, uticajem na javno mnijenje, te one koje “narušavaju integritet i Ustav Republike Srpske”.

Zakon je uvršten na dnevni red na početku zasijedanja Skupštine RS 22. maja i pored pismenog poziva 46 nevladinih organizacija poslanicima da ne glasaju za zakon zbog kojeg će na udaru biti svi “koji se bore za ljudska prava i protiv korupcije”.

Isti dan je održan i performans “Smrt demokratiji”, tokom kog su predstavnici nevladinih organizacija simboličnim izlaganjem posmrtnog kovčega i obučeni u crninu nastojali da ukažu na pogubnost usvajanja zakona o “stranim agentima”.

Iz Misije OSCE-a su, takođe, u pismu od 20. maja upozorili kako je zakon o “stranim agentima” u suprotnostima sa ustavima RS, BiH i sa međunarodnim obavezama zemlje o poštovanju ljudskih prava.

Vlada RS je na sjednici 23. maja razmatrala “Prijedlog mišljenja” na zakon o “stranim agentima”, no poslije sjednice nisu saopšteni nikakvi detalji.

Zakon je 2022. godine najavio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji se nalazi pod sankcijama SAD i Velike Britanije zbog antiustavnog djelovanja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. septembra prošle godine nacrt ovog zakona, koji je naišao na niz kritika javnosti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Istraživanje Radija Slobodna Evropa je pokazalo da je zakon blizak ruskom zakonskom rješenju iz 2012. godine.

Iz Ambasade SAD ocijenili su ranije za RSE kako je zakon u RS “represivan i nedemokratski”, koji bi, ako se provede, drastično narušio prava i slobode ljudi koji žive u Republici Srpskoj.

I Kancelarija Visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini je tražila povlačenje ovog zakona jer kako su naveli iz OHR-a, ima “za cilj da ušutka i zastraši organizacije civilnog društva”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti