Joe Biden za jedne “dokazani prijatelj” za druge “srbomrzac”

0

Na zapadnom Balkanu, Bidenova pobjeda dočekana je sa različitim emocijama, uz oduševljenje u Sarajevu i razočarenje u Banjaluci i Beogradu. Analitičari tvrde da će se Biden baviti Balkanom “zajedno sa EU”.

Sa američkim i bosanskim zastavama Sarajlije su na ulicama proslavile pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Snimke kolone vozila okićenih bosanskim i zastavama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i slike sarajevske Vijećnice u američkim nacionalnim bojama prenijeli su i američki mediji.

Bošnjački i hrvatski zvaničnici čestitali su Bidenu izbornu pobjedu i prije nego što se novoizabrani američki predsjednik obratio pristalicama u svom rodnom Wilmingtonu. Lider bosanskohercegovačkih Hrvata Dragan Čović je u Bidenu prepoznao “velikog prijatelja hrvatskog naroda i BiH”. “Nadam se daljnjem jačanju naših odnosa i zajedničkoj izgradnji snažne, demokratske i evropske BiH, kazao je Čović.

“Uvjeren sam da će mnogo puta dokazano prijateljstvo SAD-a i BiH biti dodatno osnaženo i unaprijeđeno Vašim izborom. Vi ste dokazani prijatelj BiH i to ste potvrdili u periodu kada ste kao senator snažno bili na strani BiH dok je na nju vršena agresija, kao i u periodu kada ste vršili funkciju potpredsjednika SAD-a”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako čestitati “srbomrscu”?

Čestitka člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika je izostala. On je podržavao Donalda Trumpa i pozivao Srbe u SAD-u da glasaju za republikanskog kandidata, dok je za Bidena kazao da je “običan srbomrzac”.

“Neće valjda Srbi glasati za Bidena koji je običan srbomrzac i okuplja oko sebe one koji će, ako dođu na vlast, sigurno sve usmjeriti protiv naše zajednice u BiH, pa čak i protiv Hrvata u političkom smislu”, govorio je Dodik, ali je nakon Bidenove pobjede prestao komentirati američke izbore.

Što se tiče Banjaluke i još nekih dijelova RS-a, primjetno je blago razočarenje zbog pobjede Bidena, ali i pritajena nada da će se nešto promijeniti i Trump naknadno isplivati na površinu, kaže banjalučki sociolog Ivan Šijaković.

“To je vezano za zabludu koja je raširena u RS-u da je Trump naklonjen Srbima, a da će Biden zauzeti oštriji stav prema interesima i ponašanju Srba. Građani RS-a su bili naklonjeni Trumpu tokom kampanje, a sada sam primjetio da govore kako je riječ o prevari, i ‘podržavaju’ Trumpa u potrazi za sudskom pravdom. Naravno, razočaranje u RS-u zbog pobjede Bidena povećava se zbog reakcije i oduševljenja građana i političara u Sarajevu”, kaže Šijaković.

Bidenov tim za uspješnu BiH

U planu za Bosnu i Hercegovinu (BiH) objavljenom krajem oktobra, Joe Biden je istakao da će se BiH i Balkanom baviti zajedno s Evropljanima i da će NATO i Evropska unija (EU) biti njegove poluge za djelovanje u ovom dijelu svijeta, kaže za DW osnivač i vlasnik portala politicki.ba Sead Numanović.

“Albanija, Kosovo i BiH su jedine države zapadnog Balkana za koje je Bidenov tim napravio nekakav plan. To je prilika za BiH, ali ne znam postoji li bosanskohercegovački tim i plan za Bidena, za SAD? Mislim da takav bosanskohercegovački tim ne postoji, što je opasan nastavak sarajevske politike zadnjih 15 godina. To je politika čekanja da nam neko drugi rješava probleme, a da mi ne činimo ništa”, kaže Numanović.

Joe Biden jeste prijatelj BiH, ali ako se BiH nada njegovoj podršci, onda mora “zasukati rukave” i raditi. “Za početak, treba postupiti u skladu sa 14 direktiva Evropske komisije koje je BiH prihvatila kao prioritete”, zaključuje vlasnik portala politicki.ba.

I visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko uvjeren je da je Joe Biden “istinski prijatelj BiH” i da će, zajedno s evropskim partnerima, “okrenuti novi list” u ovom dijelu Evrope. U razgovoru za Face TV Iznko je kazao kako će Biden formirati tim za BiH čija će zadaća biti da, “nakon zaustavljanja rata Dejtonskim sporazumom, sada zajedno sa EU od BiH stvore uspješnu priču”.

Za to će, prema Inzkovim riječima, biti zaduženi visokorangirani članovi Bidenove administracije. “Kao što je Trump zadužio Richarda Grenella za odnose Beograda i Prištine, tako će neko iz Bidenove administracije dobiti zadatak da se brine o BiH”, rekao je Inzko.

Biden će više naginjati Kosovu nego Srbiji?

Beograd je kao i mnogo puta do sada zaigrao na pogrešnu kartu i ne samo javno podržao Trumpa, nego i pozvao Srbe u Americi da glasaju za njega, podsjeća predsjednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov.

“Sam Biden u postizbornoj drami oko priznavanja rezultata izbora to sigurno nije registrovao, ali njegovi saradnici sigurno jestu. Biden će još dugo imati drugih unutrašnjih i vanjskih problema prije nego stigne da se pozabavi i ovim prostorima. Za očekivati je da će on ipak više naginjati Kosovu nego Srbiji, jer tamo važi narativ o žrtvi koju treba podržati, čemu smo i sami mnogo doprinijeli”, podsjeća Popov.

On, međutim, misli da bi za Ameriku bio preči posao da se posveti BiH i Dejtonskom sporazumu koji je izrodio “frankeštajn državu” koja kao takva ne može normalno funkcionirati.

“Biden bi, zajedno sa evropskim partnerima, morao energično pristupiti konsolidaciji BiH, jer u ovim turbulentnim vemenima svijetu ne treba još jedan tinjajući plamen koji bi mogao zapaliti ne samo region nego i Evropu”, upozorava Popov.

Olakšanje u Hrvatskoj

Zagrebački politolog Davor Gjenero vjeruje da Hrvatska ima razloga za “olakšanje”, jer je tradicionalno imala bolje odnose s demokratskim, nego s republikanskim administracijama. Podsjeća da Hrvatska i SAD trebaju riješiti pitanja viza i dvostrukog oporezivanja, pri čemu ne treba zanemariti ni sigurnosne aspekte.

U Zagrebu se, kaže Gjenero, procjenjivalo i da bi novi Trumpov mandat značio izlazak SAD-a iz NATO-a, čime bi se ozbiljno narušio model kolektivne sigurnosti. To Hrvatskoj nije odgovaralo.

“Hrvatska je među onim državama koje su slijedile evropsku i NATO politiku odnosa prema Rusiji, jer joj od širenja Euroazijskog savezništva i povezivanja Ruskog sa Srpskim svijetom prijeti dugoročna opasnost. Politika Donalda Trumpa nije bila niti brana suvereniteta BiH, a eventualni potresi u BiH vitalno bi ugrozili Hrvatsku”, kaže Gjenero.

U Hrvatskoj se mnogi nadaju da će se Bidenova Amerika vratiti na Balkan i ponovo uspostaviti ravnotežu o kojoj se Trumpova administracija nije brinula, a koju je u međuvremenu “Vučićeva Srbija ozbiljno narušila”, ističe zagrebački politolog.

“Hrvatski lideri, uključujući premijera i predsjednika, nude se Bidenu kao balkanski saveznici. Prihvati li Amerika hrvatsku savezničku ponudu, ovoga puta to prema njoj neće izazvati nepovjerenje ili podozrenje Bruxellesa. Upravo suprotno”, kaže Gjenero.

Piše: Samir Huseinović, DW