Jesu li izbori u Srbiji legitimni: Glasalo manje od 50 % birača

0
Prema podacima posmatračke misije Crta, do 19 sati na izbore je izašlo ukupno 45,5 posto građana upisanih u birački spisak. U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine, to je manje za 7,6 procenata.

Prema prvim procjenama srbijanske javnosti, ovo će biti izbori sa najnižom izlaznošću u protekle tri decenije.

Iduću konferenciju za medije Crta je zakazala za 20:30 sati kada će biti poznata tačna izlaznost na izbore do 20 sati.

Pravo glasa na današnjim parlamentarnim izborima u Srbiji imalo je ukupno 6.584.376 birača koji su mogli glasati na 8.433 birača mjesta.

S obzirom na epidemiološku situaciju zbog koronavirusa, na svim biračkim mjestima većinom su se nosile maske i rukavice, iako Crta navodi da je u poslijepodnevnim satima zabilježeno da se članovi biračkih odbora i birači manje pridržavaju propisanih mjera.

Birači u Srbiji danas su imali priliku glasati za izbor 250 zastupnika. Za mandate se bori 21 izborna lista, a prema predizbornim prognozama, favorit je Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Istraživanja javnog mišljenja predvidjela su uvjerljivu pobjedu liste naprednjaka “Aleksandar Vučić – za našu djecu”, te nekoliko manjih stranaka koje su se pridružile SNS-u u koaliciji pod brojem 1 na glasačkim listićima.

Podsjetimo, parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su prvo 26. aprila, ali su pomjereni zbog pandemije koronavirusa.

Današnje izbore pratilo je više od 3.400 posmatrača, od čega 3.341 domaći i 111 inozemnih. Republičko izborno povjerenstvo (RIK) konačne rezultate izbora trebalo bi objaviti najkasnije 96 sati od završetka izbora, to jest do 25. juna u 20 sati.