Je li ovo početak kraja orijentalne despotije: Udruženje tužilaca RS ustalo protiv Dodika

0

Najoštrije osuđujemo neargumentovane i neprimjerene napade Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH na tužioce Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, te tužioce u RS izrečene u medijima, a vezano za istragu teškog ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, saopćeno je iz Udruženja tužilaca Republike Srpske.

Ozbiljna poruka

U saopćenju se naglašava da se već duži niz godina u javnosti iznose neistinite, teške i neargumentovane optužbe na rad tužilaca u Republici Srpskoj, čime se svjesno percepcija javnosti i medija usmjerava ka negativnom odnosu prema tužilaštvima i tužiocima u Republici Srpskoj.

– Još više zabrinjava kada takvi napadi dolaze od strane najviših nosilaca javnih funkcija, jer napadi na nosioce pravosudnih funkcija nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku, ne samo za tužioce, nego i za sve građane RS. Posebno je zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju uticaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uvjerenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca – stoji u saopćenju.

Ističe se da zastrašujuće zvuči kada član Predsjedništva BiH, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlaštenja u pogledu rada tužilaštava u RS svjesno kriminalizuje tužioce, bez bilo kakvog argumenta i pri tom se otvoreno miješa u istragu i analizira navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP-a Republike Srpske.

Zaštita integriteta tužilaca

– Postavlja se pitanje ko je i na koji način, a posebno sa kojim ciljem nosiocu političke funkcije dao i daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog djela da bi isti te detalje iznosio u javnosti i na taj način direktno ugrozio samu istragu i sigurnost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica – navodi se u saopćenju.

Udruženje tužilaca Republike Srpske smatra da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne smije da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima.

– Ne prihvatamo neargumentovane optužbe da tužioci vrše opstrukcije u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela, a svako ko ima saznanja o nezakonitom radu tužilaca ima mogućnost da to prijavi nadležnim organima, a ne da se takve stvari koriste u dnevno političke svrhe. Upravo je zajednički rad tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS doveo do otkrivanja izvršilaca i prikupljanja dokaza teškog krivičnog djela ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor – navode u saopćenju i dodaju da će insistirati na hitnom sastanku sa Ministarstvom pravde Republike Srpske u cilju zaštite integriteta tužilaca od ovakvih i sličnih napada.

Zaključuju da im je prioritet da tužilaštva rade u skladu sa Ustavom i zakonima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here