Je li na pomolu novi rat na području bivšeg SSSR-a – u Uzbekistanu?

0

Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev izjavio je danas da ima žrtava među civilima i pripadnicima policije nakon nemira koji su izbili u sjeverozapadnoj provinciji Karakalpakstan, javile su ruske novinske agencije.

On je to izjavio dan nakon što je odbio usvajanje predloženih ustavnih promjena koje bi spriječile region Karakalpakstana da održi referendum o odvajanju od zemlje, a poslije protesta koji su počeli u petak, prenio je Reuters.

Mirzijojev je rekao da su demonstranti izveli “destruktivne akcije” u gradu Nukusu, bacajući kamenje, paleći vatru i napadajući policiju.

“Nažalost, ima žrtava među civilima i pripadnicima snaga bezbjednosti”, rekao je predsjednik Uzbekistana. Demonstranti su navodno pokušali da zauzmu vladine zgrade i sukobili se sa policijom. Karakalpakstan je prostran, uglavnom pustinjski region na sjeverozapadu Uzbekistana.

Mirzijojev se sastao sa regionalnim poslanicima dan nakon nemira i kasnije najavio da će predloženi novi Ustav zadržati pravo regiona da traži otcepljenje.

Predsjednik Uzbekistana uveo je policijski čas u Karakalpakiji i on će biti na snazi noću u okviru vanrednog stanja uvedenog do 2. augusta, navodi se u tekstu ukaza objavljenom na sajtu predsjednika.

Kako se navodi u dokumentu, također, se nalaže da se na teritoriji Karakalpakije formira komanda, na čijem čelu će biti komandant nacionalne garde Rustam Džajev.

Za period vanrednog stanja predsjednik je, također, naložio da se pojača zaštita javnog reda u Karakalpakiji, posebno važnih i kategorisanih objekata, uvede ograničenja slobode kretanja, uključujući vozila, obezbjedi provjera dokumenata, lični pretresi, kao i da se ograniči ulazak i izlazak iz Karakalpakije.

Zabranjuje se i organizovanje i održavanje mirnih skupova, zabavnih, sportskih i drugih javnih manifestacija, kao i prodaja oružja i municije. Istovremeno, on je naredio da se obezbjedi privremeno oduzimanje oružja i municije od fizičkih lica.