23.06.2024.
HomeLifestyleJe li krompir zdraviji ako se ne guli?

Je li krompir zdraviji ako se ne guli?

Krompir sadrži osam važnih nutrijenata – osim što je bogat vlaknima i proteinima, obiluje kalijem, vitaminima E i C, kalcijem, željezom te magnezijem, tvrdi nutricionistica

Vrlo je česta zabluda da se svi hranjivi sastojci nalaze u kori krompira. Ništa nije dalje od istine, kaže nutricionistica Constance Brown-Riggs te dodaje da se više od polovice hranjivih sastojaka nalazi u samom krompiru.

Jedini važni sastojak koji gubimo ako gulimo krumpir su vlakna, tvrdi ona dodajući da je riječ o 1 gramu vlakana.

– Neoguljeni krompir srednje veličine ima oko 2 grama, a oguljeni 1 gram vlakana. Iako u kori ima i vitamina C i kalija, guljenjem se gubi zanemariva količina ovih sastojaka. Naime, neoguljeni krompir srednje veličine sadrži oko 629 miligrama kalija i 27 miligrama vitamina C, a oguljeni ima oko 150 miligrama kalija i 4,5 grama vitamina C – govori.

Sadržaj vrijednih sastojaka kojima krompir obiluje, svakako ovisi i o sorti, no ova namirnica svakako zaslužuje malo više pozornosti nego što je dobiva. Većina ljudi ne razmišlja o tome da je krompir bogat kvalitetnim ugljikohidratima i mnogim važnim nutrijentima, kaže Brown-Riggs. Prema podacima studije objavljene u časopisu Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics, krompir u odnosu na mnoge vrste povrća, ima visok udio osam važnih nutrijenata – kalij, vlakna, proteine, vitamin E i C, kalcij, željezo i magnezij pa ga svakako, u razumnim količinama, uvrstite u svoj jelovnik, savjetuje nutricionistica.

No, vratimo se na početak – je li ga bolje guliti ili ne? Oguljen je skoro podjednako zdrav kao neoguljeni, tvrdi Brown-Riggs te dodaje da je puno važnije kako ga pripremate. Kao što važi i za većinu hrane, način pripreme i termička obrada uvelike utječu na zadržavanje vrijednih sastojaka. Nutricionistica savjetuje da krompir ili pečete u pećnici ili na roštilju te kuhate. Volite li hrskave krumpiriće, umjesto u dubokom ulju, radije ih spremite u fritezi na zrak. Kuhane pa ohlađene krompire možete dodati i u zelenu salatu ili izrezati na kriške pa dodati u vegetarijanski sendvič, piše Real Simple.

 

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti