15.04.2024.
HomeNovostiJaransko pravosuđe: Bivši glavni državni tužitelj Goran Salihović ne radi ništa, a...

Jaransko pravosuđe: Bivši glavni državni tužitelj Goran Salihović ne radi ništa, a zaradio 200 000 KM

Kantonalni sud u Sarajevu još nije zakazao početak suđenja bivšem glavnom državnom tužiocu Goranu Salihoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Ova informacija potvrđena nam je prije nekoliko dana u ovoj pravosudnoj instituciji, a potvrdio nam je i Salihovićev advokat Rifat Konjić. Suđenje ovom suspendiranom državnom tužiocu nije počelo skoro godinu od podizanja optužnice.

Iznad limita

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužilo je Salihovića u novembru prošle godine za zloupotrebu položaja. Optužnica ga tereti da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM predviđenih za reprezentaciju. Do okončanja postupka, Salihović se nalazi pod suspenzijom, ali i dalje prima punu plaću.

No, Državni sud u januaru ove godine donio je odluku o prenošenju predmeta na sarajevski Općinski sud radi, kako je navedeno, osiguranja nepristrasnog i pravičnog suđenja. Čak je Salihović na Državnom sudu negirao krivicu po optužbama Tužilaštva.

Ali, na ovu odluku Suda BiH o prenošenju predmeta tada su se žalili i Tužilaštvo BiH i Salihovićeva odbrana, ali su žalbe odbijene. I dok se čekalo da Općinski sud zakaže ročište, on se proglasio nenadležnim i u oktobru sve prebacio u nadležnost Kantonalnog suda Sarajevo. No, ni Kantonalni sud, iz za sada nepoznatih razloga, ne zakazuje ročište.

Disciplinski postupak

Salihović, prije nego što je otišao na poziciju glavnog državnog tužioca, bio je predsjednik Općinskog suda u Sarajevu.

Pravosnažno je smijenjen s pozicije glavnog tužioca u oktobru 2017. godine, a istraga protiv njega, koja je prije toga praćena disciplinskim postupkom, vođena je 2016. Zanimljivo je da je istraga vođena pune dvije godine, prije nego što je rezultirala optužnicom.

Za to vrijeme, i kao suspendiran, uredno prima punu tužilačku plaću. Salihović je do sada “zaradio”, iako od 2016. godine nije proveo dana na poslu, više od 200.000 maraka s uračunatim doprinosima. Kao glavni tužilac primao je plaću od 5.600 KM, a kao tužilac oko 4.000 KM.

Svjedoči i optuženi Božo Mihajlović

Tužilaštvo u ovom predmetu planira saslušati 15 svjedoka i jednog vještaka ekonomske struke. Zanimljivo je da je među svjedocima i Božo Mihajlović, suspendirani tužilac, koji je bio Salihovićev zamjenik.

Njemu se sudi na Sudu BiH u aferi “Nestali novac” zbog nestanka skoro 225.000 KM iz sefa Tužilaštva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti