24.02.2024.
HomeSvijetJapanci sletjeli na Mjesec

Japanci sletjeli na Mjesec

Japanska svemirska agencija (JAXA) objavila je da njihova letjelica sletjela na Mjesec no još čeka uspostavljanje kontakta sa svojom sondom. Ukoliko se utvrdi da je sve prošlo bez problema, Japan će biti peta zemlja u svijetu čije su letjelice uspješno sletjele na povšinu Mjeseca.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) saopćila je da je Smart Lander za istraživanje Mjeseca (SLIM) sletio na površinu Mjeseca oko 12:20 ujutro (15:20 GMT u petak). Na konferenciji za novinare kazali su kako je leltjelica poslala signal kada je sletjela, ali da su utvrdili da ima problem sa napajanjem letjelice. Solarni paneli ne generiraju energiju. Naveli su kako im treba vremena da obrade podatke kako bi imali više detalja o uspješnosti misije.

“Pokušavamo primiti i analizirati dodatne podatke. Za sada izgleda da većina sustava funkcionira, no i dalje ostaje problem s napajanjem. Vjerujemo da je meko slijetanje bilo uspješno”, kazali su.

Meko slijetanje (engl. soft landing) na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici i/ili njenim znanstvenim instrumentima. Tvrdo slijetanje (engl. hard landing) odnosi se na spuštanje na tlo pri kojem dolazi do značajnih oštećenja letjelice, a često i do gubitka kontakta.

Do sada su to uspjele samo četiri zemlje: SAD, Kina, bivši Sovjetski Savez i Indija. Radi se o jako rizičnom pothvatu.

Konferenciju možete pratiti na linku ispod.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti