Janusz Bugajski u američkom Kongresu: Srpski i hrvatski političari prijetnja za BiH

0

U Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a održava se saslušanje na kojem učestvuju stručnjaci za Zapadni Balkan.

Oni daju preporuke budućnoj administraciji, koju će predvoditi Joe Biden, o tome kakve stavove zauzeti prema regiji. Preporuke daju Madeleine Albright, Daniel Serwer i Janusz Bugajski.

Upravo je Bugajski tokom svog izlaganja upozorio na stalne prijetnje integritetu BiH.

– One moraju imati posljedice i kazne, jer ograničavaju ekonomski razvoj, ograničavaju strana ulaganja, podstiču međuetničke nesloge, radikalizam i ugrožavaju opstanak države – istaknuo je Bugajski, prenose Vijesti.ba.

Bugajski predlaže i da se BiH što prije približi članstvu u NATO-u kako bi se odbio negativan utjecaj Rusije. Ističe kako će to donijeti sigurnost svim narodima u BiH i spriječiti izglede za oružane sukobe i podjele.

– U ovoj klimi državne paralize, srpski entitet se neprestano pomicao s autonomije prema suverenitetu, a njegov vođa Milorad Dodik, sa moskovskim finansijskim, političkim i propagandnom podrškom stalno gaji nade u podjele. To je dovelo u iskušenje i neke hrvatske političare da pozovu za formiranje trećeg entiteta. Bošnjački političari su još predani očuvanju teritorijalnog integriteta – navodi Bugajski, između ostalog.

Da bi riješili bosanski ćorsokak, navodi on, američki dužnosnici, usko sarađujući sa predstavnicima EU, moraju osmisliti putokaz za dalekosežne administrativne, ustavne i izborne reforma.

– Bez napretka u sljedećih nekoliko godina, nova frustrirana generacija 25 godina nakon Daytona bi ponovno mogla posegnuti za drugim oružjem kao izlazom iz slijepe ulice. Za razliku od 1990-ih, Washington mora spriječiti izbijanje nasilja i ne pokušavati da ga ugasi nakon što se razbukta. Status quo između dva entiteta nije održivo dugoročno rješenje i može se pretvoriti u regionalni haos – smatra Bugajski.

Američka administracija u tandemu s EU ima, kako ističe, na raspolaganju nekoliko alata kojima može promovirati reforme i njegovati građansku BiH.

– Diplomatska, politička i materijalna podrška građanskoj politici u cijeloj zemlji može se značajno povećati, vladavina zakon se može ojačati kako bi se osiguralo da se pravosudni sistem odvoji od političkog interesa. Ekonomski instrumenti su i mrkva i štap – potičući reformu, jačanje centralne vlade i učinkovitije lokalne samouprave, istodobno istiskujući sredstva entitetima i kantonima koji blokiraju funkcioniranje države. Separatisti mogu biti potisnuti i sankcionirani razotkrivanjem njihove korupcije i ilegalnih veza s ruskim oligarsima – navodi Bugajski.

(Vijesti.ba)