Jako nevrijeme pogodilo Jadran, gradovi pod vodom

0

 

Kako javlja meteorologinja televizije N1 Tea Blažević, obilna kiša pala je na sjevernom Jadranu, već više od 60 litara po metru kvadratnom, što sistemi odvodnje teško mogu progutati. Na cestama se stvaraju bujice vode, a saobraćaj je u kolapsu.

Intenziviraju se postepeno oborine na sjeverozapadu Hrvatske. Najviše kiše past će u riječkoj regiji, lokalno više od 60 litara po metru kvadratnom, što može uzrokovati bujične poplave.

Vrlo kišovito bit će i na širem području Gospića, gdje isto tako prijete bujične poplave, piše Blažević, dodajući da iz Hrvatskog hidrografskog zavoda kažu da je zasad maksimalna visina valona na području Splita i Dubrovnika jedan metar, ali s tendencijom rasta.

Grad Poreč je pod vodom, što potvrđuje i snimak koji je na Facebooku objavio Radio Centar-Poreč.

Prodor hladnijeg zraka mogao bi tokom dana rezultirati prijelazom kiše u snijeg, u gorju, moguće i ispod 1.000 metara nadmorske visine, kao što se u srednjem dijelu dana već dogodilo u Kranjskoj Gori, navodi meteorologinja, prenosi Index.

I na širem zagrebačkom području moglo bi pasti od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, od 25 do 45 na karlovačkom području.

Uz oborine, treba računati i na grmljavinu, naročito na splitskom i riječkom području. Kako je temperatura mora još razmjerno visoka, mogući su razvoji jakih olujnih sistema nad morem, pa i pijavice.