18.04.2024.
HomeNovostiIzvještaj o napretku BiH i članovi Predsjedništva BiH u raskoraku

Izvještaj o napretku BiH i članovi Predsjedništva BiH u raskoraku

Briselski izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu i članovi Predsjedništva BiH našli su se u raskoraku. Iz Brisela kritika – napretka nema. S druge strane, članovi Predsjedništva BiH jednoglasno su poručili da će naša zemlja iduće godine imati kandidatski status. Na čemu temelje optimizam?

U toku izvještajnog perioda nije postignut napredak u ovoj oblasti. Nisu poduzete odgovarajuće mjere za postupanje po nalazima iz izvještaja eksperata o pitanjima vladavine prava. Reforme o pitanju provjere integriteta naišle su na otpor u pravosuđu.

Ovo je dio izvještaja o napretku BiH koji je usvojila Evropska komisija. I odnosi se na oblast u kojoj u našoj zemlji godinama ne mogu da postignu nikakav dogovor. Pravosuđe. Izvještaj podsjeća da je nužno vratiti povjerenje građana u pravosudni sistem. A jedna od stavki na tom putu je i izmjena Zakona o VSTV-u BiH. Nije u ovom izvještaju BiH dobila bolju kvalifikaciju od ‘nema napretka’ ni za oblasti javne uprave, te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Zašto u ovoj oblasti godinama stojimo u mjestu?

“Za simbolički iskorak koriste te manje bitne stvari pa se nešto pomjere, ali ove ključne – gdje se sve vrti oko krupnih interesa – oni to ne rješavaju i tako ostajemo stalno u priči i obećanjima da hoćemo u Evropu, a ustvari oni realizuju ključnu stratešku ideju nećemo u Evropu”, tvrdi sociolog Esad Bajtal.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli Enes Osmančević smatra da kaskamo zbog vlasti koja je potpuno pasivna na svim nivoima u BiH – između ostalog i Predsjedništvo BiH, koje je potpuno marginalizirano iz tokova evropske međunarodne politike.

A kako su članovi Predsjedništva BiH iz Brisela doputovali puni entuzijazma, uz najave kandidatskog statusa naredne godine, kada je u izvještaju EU-a eksplicitno rečeno da naša zemlja godinu dana gotovo ne mrda na putu evropskih integracija? Na čemu se zasniva optimizam vlasti u BiH?

“A jesmo li ikada čuli naše, unutrašnje mišljenje da se slaže s evropskim izvještajima? Uvijek smo imali priču i obećanja, uvijek građane smirujete onom vrstom izjava koje to mogu učiniti iako unaprijed znaju da od toga sto obećavaju građanima nema ništa”, ističe Bajtal.

Osmančević navodi i kako je prisutna jedna tehnika manipulacije: “Ona širokim narodnim masama poručuje – nemojte vjerovati svojim očima, vjerujte nama. Njima svaka komunikacija s međunarodnom zajednicom i s odgovornim politikama iz svijeta predstavlja neku vrstu muke i neku vrstu neprijatnosti”.

Neprijatnost ili nove optimistične poruke iz Brisela? Saznat ćemo u petak, nakon nove posjete članova Predsjedništva BiH Briselu.

federalna.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti