Izraelska “prijateljska” vatra: ‘Željezna kupola’ slučajno oborila izraelski vojni dron

0

Izraelski protivzračni sistem “Željezna kupola” slučajno je oborio izraelski vojni dron tokom nedavnih borbi s Hamasom u Pojasu Gaze, saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF) lokalnim medijima.

Kako je za izraelski dnevnik Haaretz rekao glasnogovornik izraelske vojske, “Željezna kupola” je pogodila dron Skylark, a istraga o incidentu je u toku.

Skylark su male bespilotne letjelice koje je izgradio Elbit Systems, izraelska međunarodna odbrambena firma.

Koristi ih jedinica Sky Rider artiljerijskog korpusa IDF-a za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Business Insider.

Zabrinutost zbog ‘prijateljske vatre’

Haaretz je izvijestio da je IDF zabrinut zbog incidenta vezanog za “prijateljsku vatru, jer dovodi u pitanje da li je sposoban da se bore duži vremenski period bez nanošenja štete sopstvenim snagama.

Izraelska “Željezna kupola” je sistem protivzračne odbrane kratkog dometa, dizajniran za presretanje raketa, artiljerijske i minobacačker vatre.

Sistem se koristi od 2011. godine i cilj mu je da smanji broj žrtava raketnih napada na izraelske gradove.

“Željeznu kupolu” su dizajnirale i razvile izraelske odbrambene kompanije Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz američku podršku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here