24.02.2024.
HomeSvijetIzrael trpi velike gubitke u pojasu Gaze: List Hareetz navodi da je...

Izrael trpi velike gubitke u pojasu Gaze: List Hareetz navodi da je skoro 5. 000 vojnika ranjeno, dok su stotine ubijene

Kopnena akcija IDF-a ne prestaje u Pojasu Gaze. Svakodnevno se sukobljavaju sa Hamasom, a list Hareetz navodi da je skoro 5. 000 vojnika Izraela ranjeno u sukobima dok su stotine ubijene.

U propagandnom videu Hamas je objavio snimke uličnih borbi gdje uništavaju tenkove IDF-a i iz neposredne blizine ubijaju vojnike. Dodali su kako nanose teške gubitke i da njihovi borci ne posustaju u borbama.

Uznemirujući video

Izraelska vojska objavila je da je u posljednja 24 sata gađala oko 250 ciljeva u pojasu Gaze, uključujući skladišta oružja, tunele i druge lokacije militanata. Humanitarne organizacije upozoravaju na teško stanje i poručuju da polovina stanovnika Gaze gladuje, prenosi HRT.

Izrael je nastavio sa snažnim napadima u pojasu Gaze. Žarište borbi protiv Hamasa je u prenapučenom gradu Han Junisu na jugu enklave, u koji sve dublje prodiru izraelske snage koje pokušavaju otkriti i uništiti Hamasovu mrežu tunela.

Izraelci tvrde i da sve više pripadnika Hamasa polaže oružje te da se nazire kolaps te militantne organizacije.

Istodobno, Ujedinjeni narodi ne prestaju pozivati na humanitarni prekid vatre u pojasu Gaze u kojem je, od početka sukoba prije dva mjeseca, 85 posto stanovnika moralo napustiti svoj dom.

“Brašna nema tri-četiri dana. Život je postao težak. Nema ni hrane ni vode. Patimo. Uvjeti za život su nikakvi, čak i gori od toga”, rekao je Saed Al-Ramlawi, stanovnik pojasa Gaze.

“Suočeni smo s ozbiljnim rizikom od kolapsa humanitarnog sustava. Stanje se ubrzano pretvara u katastrofu s potencijalno dalekosežnim posljedicama za Palestince u cjelini te za mir i sigurnost u regiji. Pozivam Vijeće sigurnosti da spriječi humanitarnu katastrofu”, kazao je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

“Danas je stigla važna pošiljka streljiva za nastavak rata. Zahvaljujem predsjedniku Bidenu”,istakao je Benjamin Netanyahu, izraelski premijer.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti