19.05.2024.
HomeSvijetIzrael stoji iza napada na vojnu fabriku u iranskom Isfahanu

Izrael stoji iza napada na vojnu fabriku u iranskom Isfahanu

Izrael stoji iza napada na vojnu fabriku u iranskom gradu Isfahanu, piše Wall Street Journal pozivajući se na američke zvaničnike i druge ljude upoznate s tim.

Napomenuli su da je ovo bio skriveni napad bespilotnim letjelicama jer SAD i Izrael traže nove načine za obuzdavanje nuklearnih i vojnih ambicija Teherana, uključujući produbljivanje njegove saradnje s Rusijom.

Ujutro je iransko Ministarstvo odbrane potvrdilo napad na jedno od vojnih preduzeća u Isfahanu. Naglasili su da je napad bio “neuspješan” i da niko nije povrijeđen: jedan dron je oboren, još dva su upala u odbrambene zamke i eksplodirala. Oštećen je samo krov jedne od radionica.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian nazvao je udare “kukavičnim koracima koji ne mogu utjecati” na odluku Irana da razvije svoj nuklearni program. Vlasti nisu precizirale koje je postrojenje napadnuto.

Prema britanskom Royal Joint Defense Research Institute (RUSI), postoji poduzeće Shahed Aviation Industries u blizini Isfahana koje proizvodi dronove kamikaze Shahed 131/136, koji se tajno isporučuju u Rusiju. Grad također ima eksperimentalni nuklearni reaktor i postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

U međuvremenu, Izrael nije dao zvanične izjave o napadu na iranske vojne objekte. Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je da komentariše ovu temu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti