01.03.2024.
HomeSvijetIzrael nastavio bombardiranje Gaze, 24 Palestinca ubijena u centru Rafaha

Izrael nastavio bombardiranje Gaze, 24 Palestinca ubijena u centru Rafaha

Izrael je u četvrtak nastavio sa baražom na Pojas Gaze uprkos intenziviranju međunarodnih poziva da se smanji broj civilnih žrtava i riješi sve veća humanitarna katastrofa.

U centru Rafaha, na jugu obalne enklave, 24 osobe su ubijene u izraelskom napadu u kojem su pogođene dvije kuće, objavili su Hamasovi mediji u četvrtak rano ujutru. Nije bilo trenutne potvrde iz palestinskog ministarstva zdravlja.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji je u posjeti regiji i boravit će u Izraelu u četvrtak i petak, razgovarat će s Izraelcima o potrebi da budu precizniji u svojim udarima na mete Hamasa, rekao je novinarima glasnogovornik John Kirby.

Sullivan se u srijedu sastao sa zvaničnicima Saudijske Arabije i razgovarao o “širim diplomatskim naporima da se održi stabilnost u cijeloj regiji i spriječi širenje sukoba između Izraela i Hamasa”, rekao je drugi američki dužnosnik.

Skoro polovina municije zrak-zemlja koju je Izrael koristio u Gazi u svom ratu s Hamasom od 7. oktobra bila je nenavođena, inače poznata kao “glupe bombe”, prema novoj procjeni američkih obavještajnih službi koju je objavio CNN.

Novinari su rekli da je procjenu sastavio Ured direktora nacionalne obavještajne službe, a CNN-u su je opisali tri izvora koja su je vidjela.

Oko 40-45 posto od 29.000 komada municije zrak-zemlja koju je Izrael koristio bila je nenavođena, a ostatak je precizno navođena municija, dodaje se u izvještaju CNN-a.

Izrael kaže da njegovo bombardovanje i kopnena ofanziva u Gazi imaju za cilj uništenje Hamasa, grupe čiji su borci 7. oktobra prešli graničnu ogradu iz Gaze, ubivši 1.200 Izraelaca, uglavnom civila, i zarobivši 240 talaca.

Od tada je Izrael opustošio veći dio palestinske enklave. Najmanje 18.608 ljudi je ubijeno, a 50.594 povrijeđeno u izraelskim napadima na Gazu, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

federalna.ba/Fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti