22.07.2024.
HomeNovostiIzetbegović gubi u svim kantonima, u Sarajevu najveći poraz

Izetbegović gubi u svim kantonima, u Sarajevu najveći poraz

Nakon nezvanično prebrojanih 77,15 posto glasova, tačnije 671.475 glasova, a iz izbornog centra SDA navedeno je da ubjedljivo vodi Denis Bećirović (ujedinjena opozicija) nad Bakirom Izetbegovićem (SDA) u utrci za člana Predsjedništva BiH iz izbornog centra SDA. Također, nezvanični podaci ukazuju da Izetbegović gubi i u svim kantonima.

Tako je Bećirović u prednosti i u Bosansko-podrinjskom, Hercegovačko-neretvanskom, Kantonu Sarajevo, Livanjskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Najveća razlika je u Kantonu Sarajevo gdje Bećirović ima 72.095, a Izetbegović 30.187 glasova (Izetbegović 41.908 glasova manje), dok u Livanjskom kantonu Izetbegović ima samo glas manje od Bećirovoća. Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država) također kandidat za člana Predsjedništva BiH je u svakom kantonu na trećem mjestu.

Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić (DF) vodi u Bosansko-podrinjskom, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok Borjana Krišto (HDZ BiH) ima više glasova u kantonima u kojima je većinsko hrvatsko stanovništvo (Hercegovačko-neretvanski, Livanjski, Posavski, Srednjobosanski kanton).

Ipak, bez obzira na to u ukupnom zbiru Komšić je u ubjedljivoj prednosti nad Krišto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti