Izborne krađe u Tuzli iz 2016. godine još nisu dobile sudski epilog

0

Koliko tužilaštva ozbiljno pristupaju otkrivanju i kažnjavanju nezakonitih radnji u izbornom procesu, temelju svakog demokratskog sistema, najbolje pokazuje izborna krađa koja je Jasmina Habula iz Tuzle, kandidata SBB-a za Gradsko vijeće 2016. godine, koštala vijećničke pozicije. Četiri godine nakon izbora, a tri i po godine nakon zvanične izjave koju je Habul dao u tuzlanskom MUP-u, Tužilaštvo TK-a je pokrenulo istragu, ali protiv NN osobe.
– Obavještavamo vas da je Tužilaštvo 15. oktobra 2020. donijelo naredbu o provođenju istrage protiv osumnjičenog NN lica zbog krivičnog djela izborna prevara, obaviješten je Habul.
Podsjećamo, Habul je sve prijavio policiji nakon što je došao u posjed zapisnika sa četiri biračka mjesta u Tuzli, na kojima se vidi da su glasovi koje je dobio prepravljeni. Na jednom zapisniku broj od pet glasova je postao nula, 13 glasova je prepravljeno u tri, šest je prepravljeno u četiri, a 14 u četiri glasa. Na ovaj način Habul je izgubio četvrtu poziciju po broju osvojenih glasova, a umjesto njega je u Vijeće ušla Sabiha Mujkanović, danas nositeljica liste SBB-a za GV Tuzla.

– Kako je moguće da se istraga vodi protiv nepoznate osobe? To nema smisla, jer tačno se zna ko je bio odgovoran na ta četiri biračka mjesta, a dalje se zna i ko je odgovoran u Gradskoj izbornoj komisiji. CIK je naredio ponovno prebrojavanje glasova na ova četiri biračka mjesta, a onda je istu naredbu donijela i gradska komisija. Mislim da to nikad nije urađeno, jer da jeste, prevara bi bila otkrivena. Očito nekome nije bilo u interesu da bude otkrivena, istim onim ljudima koji će raditi i voditi Gradsku izbornu komisiju i na ovim izborima, ispričao nam je Habul.
Dodao je kako mu je želja da se krivci otkriju i kazne, ali i da bude materijalno i moralno obeštećen.

Piše: Miren Aljić, Oslobođenje