05.03.2024.
HomeNovostiIzborna kampanja: Zloupotrebe, malverzacije, prijave, govor mržnje... Satanizacijom drugih do pobjede

Izborna kampanja: Zloupotrebe, malverzacije, prijave, govor mržnje… Satanizacijom drugih do pobjede

Izborna kampanja je počela, a s njom zloupotrebe, malverzacije, prijave. Govor mržnje je aktiviran i prije zvaničnog početka kampanje. Kakav nam je predizborni i izborni prostor, pokazao je neprimjereni spot Ujedinjene Srpske, ali Nenad Stevandić, pod odluci Suda BiH, može na izbore.

​Ukusi su različiti

Više od pola miliona pregleda u tri sedmice na predizborni spot Ujedinjene Srpske. Predstavljanje na neprimjeren način Albanca, Hrvata i Bošnjaka, kojim se aludira na negativan odnos prema Srbima, obaveza je Ujedinjene Srpske – bar tako im je glasio predizborni slogan. Zbog pomenutog, CIK-u su stigle prijave za izbacivanje stranke Nenada Stevandića iz izbornog procesa, ali državni Sud je Stevandića vratio na izbore jer su prijave obuhvatile pogrešan član zakona.
– Raspravljaju o ukusima, i o tome prave pravnu odluku da li se nekome spot sviđa ili ne i kako ga neko tumači, mi ga tumačimo kao spot koji osuđuje one koji slave protjerivanje ljudi, kaže Stevandić.

Umjetnički spot, kako ga još nazivaju iz Ujedinjene Srpske, višestruko je štetan sa elementima diskriminacije i mržnje, kažu u Vijeću za štampu BiH.
– Promovira neku vrstu stereotipnog predstavljanja drugih etničkih nacionalnih kategorija, odnosno da se kroz predrasude i stereotipije pokušava drugo i drugačije diskreditirati, da se kroz prijetnju i nasilje pokušava zadobiti neki politički legitimitet, i time se šalju zastrašujuće poruke koje s jedne strane imaju za cilj da obeshrabre političke protivnike, a s druge, da se kroz silu i nasilje favoriziraju ta vlast i politička opcija, ističe za O kanal Enes Osmančević, profesor i član Žalbene komisije Vijeća za štampu BiH.

Akcenat je na političarima i organima vlasti koji bi trebali unaprijediti izborno zakonodavstvo, ali i stvoriti atmosferu u kojoj se vraća povjerenje građana u izbore, kaže Kavalec

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala BiH, ističe kako je bitno da se svaki oblik ponašanja u izbornim kampanjama i generalno političkih stranaka sankcioniše adekvatno, da bi se dao primjer i drugima.
– Ovakvo ponašanje je apsolutno neprihvatljivo u jednoj državi kao što je BiH, da vi u promotivnim spotovima direktno targetirate određene narode, stvarate i neku vrstu neprijateljstva i pozivate na mržnju i nasilje i sve je to zabranjeno relevantnim zakonima, smatra Korajlić.
Stevandiću je sudska odluka ipak dozvolila učešće, ali njegovim prethodnicima koji su promovisali zabranjeno u izbornom periodu – nije. Uklonjen sa liste bio je Ljubiša Kragulj, SDS-ov kandidat za gradonačelnika Banje Luke 2004. i izrečena mu je i kazna od 10.000 KM zbog pozivanja na linč pojedinih novinara i medija. Isti iznos kazne dobio je i SRS Vojislava Šešelja na predizbornom skupu u Tesliću dvije godine kasnije. Putem megafona puštali su pjesme koje mogu izazivati strah. Na izborima 2008. godine Vinku Periću, kandidatu SNS-a, izrečena je ista kazna zbog emitovanja kontroverznog spota u kojem se, osim njega, pojavljuje i dvojnik Dragana Dabića, odnosno Radovana Karadžića. Stranku su na izborima iste godine zabranili CIK, RAK i Sud BiH.
Tokom kampanje 2010. godine predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je u dijaloškoj emisiji na nacionalnoj osnovi vrijeđao Bojana Bajića i kažnjen je sa 10.000 maraka. Pornografski snimci pušteni tokom kampanje, koštali su 2012. godine kandidata za načelnika Općine Zenica Mirada Hadžiahmetovića. CIK je poništio njegovu kandidaturu. Nešto manju kaznu od prethodnika, 5.000 maraka, dobila je Socijalistička partija u oktobru 2014, a CIK je poništio kandidaturu Dalibora Trapare, kandidata za Predstavnički dom PSBiH, koji je sjekirom nasrnuo na štand SDS-a u Istočnom Sarajevu. Kazne su zaradili i Salmir Kaplan, Demir Mahmutčehajić i Ahmet Ljubović zbog ometanja izbornog procesa u Stocu, a novčani rekord drži Vukota Govedarica koji je Željku Cvijanović nazvao ustaškom unukom.

Mantra desničara

– Mi smo svjedoci da se ovdje politika zasniva na vladavini strahom, odnosno proizvođenju neprijatelja i sigurnosti. Govor mržnje je jeftino pogonsko gorivo za bezidejne političare i zavedene narodne mase i u ovoj kampanji to sasvim sigurno možemo predvidjeti. Bit će jako puno govora mržnje. Dakle, on je postao jedna mantra populističke i desničarske politike koja jednostavno na proizvođenju neprijatelja, satanizaciji drugog i drugačijeg zadobija za sebe neku vrstu privilegirane uloge, a onda se na osnovu toga spram druge etničke i religijske skupine na njega nadograđuje govor mržnje spram političkih neistomišljenika, govori Osmančević.
Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, tvrdi da ova organizacija drži sve pod kontrolom.
– Posmatrači će biti na mjestima. Kandidati i političke stranke u posljednjih nekoliko sedmica pristali su, potpisivanjem izbornih obaveza, da neće širiti negativnu retoriku, ali obećanje ovdje nije dug. Misija je u najboljoj namjeri potpomogla taj proces.

Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti