22.07.2024.
HomeNovostiIzbori za Skupštinu TK: Dominacija SDA, SDP i DF, pad Socijaldemokrata, SBB-a...

Izbori za Skupštinu TK: Dominacija SDA, SDP i DF, pad Socijaldemokrata, SBB-a i Stranke za BiH

Zbog tromih procedura CIK BiH još nije počeo s objavljivanjem podataka o izbornim rezultatima za kantonalne skupštine. Ali, to čine iz nekoliko stranaka, shodno svojim informacijama sa terena. U Tuzlanskom kantonu trenutno je vidljivo probijanje NiP-a na kantonalni nivo i pad SBB-a i Stranke za BiH.

Na osnovu sabranih nešto više od 50 posto glasova, u Tuzlanskom kantonu ubjedljivo vodi Stranka demokratske akcije (SDA) sa 35,7 posto glasova, odnosno njih 17.715.

Nakon toga slijedi Socijaldemokratska partija (SDP) sa 21,2 posto glasova, odnosno 10.533, dok se na trećem mjestu nalazi Demokratska fronta (DF) sa 4.783 glasa ili 9,6 posto.

Na četvrtom mjestu je Pokret demokratske akcije (PDA) sa 4.621 glasom, odnosno njih 9,3 posto.

Ovogodišnji Opći izbori mogli bi donijet novitet u Tuzlanskom kantonu, u vidu Naroda i pravde (NiP) koji bi shodno svom rezultatu, preliminarno, mogao participirati u Skupštini Tuzlanskog kantona. Ova politička stranka trenutno ima 2.523 glasa, odnosno, njih 5,1 posto.

Trenutno su, a shodno poznatim informacijama sa terena, nešto bolji od Naše stranke koja ima 2.491 glas, odnosno pet posto.

Iako su mu blizu, izborni prag od tri posto još uvijek nisu prešle Socijaldemokrate BiH (SDBiH), kao ni Stranka za BiH (SBiH) i Savez za bolju budućnost (SBB) koji su u okviru sada već prošlog izbornog ciklusa participirali u Kantonalnoj skupštini.

Ispod tri posto su još i Koalicija država, BOSS, NES, HDZ BiH, BiH Laburisti, LS BiH, Bh. demokrati, BHI-KF, Pomak i HDZ 1990.

Prema Izbornom zakonu BiH, u kantonalnoj skupštini participiraju stranke koje su osvojile minimalno tri posto od ukupnog broja glasova.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti