20.06.2024.
HomeSvijetIzbori za Evropski parlamet: Najviše glasova zadržavaju narodnjaci, socijalisti, demokrati i liberali,...

Izbori za Evropski parlamet: Najviše glasova zadržavaju narodnjaci, socijalisti, demokrati i liberali, jača i desnica

Najviše glasova na izborima za Evropski parlament osvojila je konzervativna Evropska narodna stranka (EPP), a krajnje desne stranke imaće više poslanika nego do sada, pokazuje prva projekcija sastava novog saziva.

Prema projekciji koju je predstavila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, EPP će u narednom petogodišnjem sazivu EP imati 181 od 720 poslanika.

Na drugom mjestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata, koja će imati 135 poslanika, pokazuje projekcija zasnovana na procenama osvojenih glasova po državama članicama i izlaznim anketama.

Treće mjesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu sa 82 mandata, a slijede dvije krajnje desne grupe – Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 71 i Identitet i demokratija sa 62 poslanika.

Ako se projekcije pokažu kao tačne, politička grupa Zeleni/EFA imaće 53 poslanika, a Ljevica 34.

U novom sazivu će biti i 102 poslanika koji ne pripadaju nijednoj političkoj grupi. Među njima je 51 dosadašnji poslanik i 51 novoizabrani, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti