Izbori u Turskoj: I poslije Erdogana – Erdogan!

0

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da je drugi krug predsjedničkih izbora završen voljom naroda te je zahvalio svima koji su ispunili tu građansku dužnost.

Erdoaan je u prvom obraćanju nakon izbora kazao da je izborni pobjednik i danas bila Turska, odnosno svih 85 miliona njenih građana.

Niko nije gubitnik

– Rekli smo da ćemo pobijediti na način da niko ne bude gubitnik. Tako da je jedini pobjednik Turkske – rekao je Erdoan.

Vrhovna izborna komisija Turske saopćila je da je prebrojano 75,42 posto glasačkih listića i da je Erdoan u vodstvu sa 53,41 posto osvojenih glasova, dok njegov rival Kemal Kiličdarolu (Kilicdaroglu) ima 46,59 posto glasova.

– Zahvaljujem svakom pripadniku našeg naroda koji nam je svojim izborom još jednom povjerio odgovornost upravljanja državom sljedećih pet godina – kazao je Erdoan u Istanbulu.

“Stoljeće Turske”

Ističući kako su i današnji izborni rezultati pokazali da niko ne može ugrožavati napredak i interese Turske, Erdoan je kazao da je njegova pobjeda otvorila vrata vizije “Stoljeće Turske“.

Naglasio je da je volja naroda još jednom potvrđena na glasačkim kutijama te je poručio da će njegova administracija opravdati povjerenje koje joj je narod ukazao, baš kao što su to činili i u proteklu 21 godinu.

Erdoan je otputovao iz Istanbula u Ankaru, gdje se tokom noći očekuje njegovo obraćanje naciji.