18.05.2024.
HomeNovostiIzašao iz mišje rupe: Tek kad je opasnost prošla - Dragan Čović...

Izašao iz mišje rupe: Tek kad je opasnost prošla – Dragan Čović se samoproglasio za hrvatskog šefa Kriznog štaba

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, malo se okuražio nakon što je pandemija koronavirusa vidno splasnula pa je jučer prvi put održao video sastanak s hrvatskim zvaničnicima u kantonalnim kriznim štabpvima. To je pouzdan zbak da je pandemija na izmaku…

Na početku pandemije koronavirusa, kada su sa svih strana stizale dramatične vijesti o broju zaraženih i preminulih, lider HDZ-a Dragan Čović nije izlazio na bijel dan. Izmislio je samoizolaciju u kojoj je proveo punih 15 dana, no i nakon toga rijetko se pojavljivao u javnosti i uglavnom je sa stranačkim kolegama razgovarao telefonom i video linkom.

No, sada kada je koronavirus skoro pobijeđen, kada su vijesti sve bolje i povoljnije, Čović se naglo okuražio pa je jučer održao video konferenciju sa hrvatskim zvaničnicima u kantonaalnim kriznim štabovima koji su do sada iznijeli najveći teret borbe protiv koronavirusa. Pored žive Jelke Milićević, koja je legitimna predsjednica Kriznog štaba FBiH, Čović je njoj iza leđa organizirao neformalni sastanak s ambicijom da se nametne kao hrvatski šef Kriznog štaba.

Kako javljaju mediji pod kontrolom HDZ-a, Čović je u razgovoru s hrvatskim kantonalnim zvaničnicima zaključio da, s obzirom na to da je zdravstveno epidemiološka situacija sve povoljnija, se trebaju ublažiti mjere koje su ranije donijeli krizni štabovi na svim razinama.

Na sastanku je istaknuto da je vrijeme za relaksaciju mjera, što je inače, nekoliko dana ranije, već najavljeno iz Federalnohg kriznog štaba.

Tako je na održanom sastanku kojim je predsjedavao Čović podržana inicijativa svih pet štabova da se ugostiteljski objekti uz poštivanje jasnih propisa i zdravstvenih mjera otvore 11. maja.

Stav predsjednika vlada i kantonalnih štabova, većine gradova i udruženja privrede je da Federalni štab uz strogo poštovanje epidemioloških standarda, omogući rad ovoj grani privrede koja okuplja veliki broj zaposlenih.

Istaknuto je također, u skladu preporukama s terena, uz obavezno poštivanje struke, predstaviti smjernice i za otvaranje autoškola, drugih ugostiteljsko-uslužnih i trgovačkih djelatnosti koje su još uvijek pod mjerama potpune zabrane rada.

Na sastanku je istaknuto zadovoljstvo zdravstvenim aspektom na terenu te je upućen poziv stanovništvu da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka stručnog kadra, kako bi se situacija stabilizirala te kako bi se vratili život u normalne tokove.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti