Izabrano rukovodstvo Predstavničkog doma PS BiH: Zvizdić predsjedavajući, Čavara i Radmanović dopredsjedavajući

0

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su, nakon što su na konstituirajućoj sjednici dali svečanu izjavu, pristupili izboru članova Kolegija tog Doma.

Denis Zvizdić (Narod i Pravda) izabran je danas za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a dopredsjedavajući će biti Marinko Čavara (HDZ) i Nebojša Radmanović (SNSD).

Nakon kratke pauze, vođenje sjednice preuzeo je novoizabrani Denis Zvizdić.

Izabrani su članovi Komisije za izbor i pripremu Vijeća ministara BiH. Komisiju čini 14 članova, a to su: Nenad Grković (lista za pravdu i red), Čedomir Stojanović (DEMOS), Milan Petković (Ujedinjena Srpska), Aida Baručija (BH inicijativa Kasumović Fuad), Sabina Ćudić (Naša stranka), Predrag Kožul (HDZ BiH), Saša Magazinović (SDP), Nermin Mandra (SDA), Milan Dunović (DF), Sanja Vulić (SNSD), Jasmin Emrić (NES- Za Nove generacije), Mira Pekić (PDP), Darko Babalj (SDS) i Nihad Omerović (NiP).

Inače Klub SDA tražio je da se sjednica prekine pri izboru Kolegija jer kažu nije jasna parlamentarna većina i ne vjeruju u uspjeh koalicije građanskih i etnonacionalne stranke.

– U dogovorima zaključili smo da dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma sada treba da obavlja kandidat iz bošnjačkog naroda, da prvi zamjenik treba da bude kandidat iz hrvatskog naroda, a drugi zamjenik predsjedavajućeg kandidat iz srpskog naroda – kazao je Radmanović.

Poslanik Šerif Špago (SDA) je kazao da zastupnici iz kluba SDA nisu učestvovali ni u kakvim dogovorima u vezi načina rada na ovoj sjednici, te je uime kluba SDA zatražio pauzu od 30 minuta.

Radmanović je napomenuo da još nisu formirani klubovi poslanika, te je predložio da čuju i ostale prijedloge pa da onda da traženu pauzu.

Poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA) je kazao da poslanici SDA funkcioniraju kao klub.

– Ne možete zanemariti našu snagu u ovom parlamentu, bez obzira što su odredbe Poslovnika takve kakve jesu. Stoga bi bilo dobro da odmah date pauzu da se konsultiramo unutar kluba – kazao je Mehmedović.

Dodao je da je privremeni predsjedavajući u uvodnom dijelu rekao da postoji dogovor, te da SDA kao najjači klub u sali ne znaju za bilo kakav dogovor.

– Volio bih da ste nam dali dodatno objašnjenje da li je neko potpisao neki sporazum o parlamentarnoj većini na nivou BiH pa da imamo taj koalicioni dogovor, da znamo i mi kako ćemo se ponašati. Zbog toga smo tražili pauzu – pojasnio je Mehmedović.

Ranije su poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH), koji su izabrani na općim izborima 2. oktobra ove godine dali svečanu izjavu.

Konstituirajuću sjednicu za danas je sazvao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Nebojša Radmanović koji je na početku sjednice, kao privremeni predsjedavajući, pročitao listu poslanika u novom sazivu Predstavničkog doma PSBiH, koji su preuzeli dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu činit će: Stranka demokratske akcije sa devet poslanika (osam iz FBiH i jedan iz RS-a); SDP BiH sa pet poslanika, HDZ BiH,HSS,HSP BiH,HKDU,HSPAS,HDU,HSPHB,HRAST koji će imati četiri poslanika. Po tri poslanika imaće Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS, kao i Narod i pravda, po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES-Za nove generacije, dok će jednog poslanika imati Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, SDS i PDP po dva, dok su po jedan mandat osvojili Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Demokratski savez-DEMOS i Ujedinjena srpska.

Druga tačka dnevnog reda bila je izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a treća izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Izbor rukovodstva biće obavljen nakon polusatne pauze koju je zatražio klub zastupnika SDA.

Aktuelni saziv Predstavničkog doma koji je konstituiran danas u Sarajevu čine poslanici Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Šerif Špago i Edin Ramić iz SDA.

Poslanici HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST su Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ima pet poslanika i to Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

Poslanici “Željko Komšić – za građansku državu – DF/GS” su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Mandate u Predstavničkom domu osvojili su i poslanici Naroda i pravde Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, te Naše stranke Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

NES-Za nove generacije ima dva poslanika i to Zlatka Miletića i Jasmina Emrića, a Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad jednog – Aidu Baručiju.

Što se tiče stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj Savez nezavisnih demokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, a u poslaničke klupe sjeli su Zoran Tegeltija, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Poslanici Srpske demokratske stranke u ovom sazivu su Darko Babalj i Mladen Bosić, a Partije demkratskog progresa Branislav Borenović i Mira Pekić.

Po jednog poslanika u Predstavničkom domu imaju Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića i to Nenada Grkovića, Demokratski savez-DEMOS Čedomira Stojanovića i Ujedinjena srpska Milana Petkovića.