Iz SDA izbačen Nijaz Musić, zastupnik koji je otkrio aferu o “trgovini” ministarskim i drugim pozicijama

0

Zastupnik u Skupštini Bosanskoppodrinjskog kantona Nijaz Musić večeras je izbačen iz SDA, potvrdio je za Oslobođenje upravo isključeni Musić. Odluku o isključenju donio je Izvršni odbor Općinskog odbora SDA Goražde.

Ime Nijaza Musića je postalo poznato široj javnosti u cijeloj BiH nakon što je za skupštinskom govornicom objavio audio snimak na kojem se čuje razgovor o trgovini rukovodećim pozcijama u Bosanskopodrinjskom kantonu. Iz tog snimka članovi Skupštine BPK, ali i javnost u BiH mogli su saznati da pozicija ministra unutrašnjih poslova u BPK navodno “vrijedi” 30.000 KM, a direktora Kantonalne bolnice Goražde 20.000 maraka.

Musić je, inače, bio na funkciji potpredsjednika OOSDA Goražde.

Prema njegovim riječima, glavni razlog za njegovo isključenje su njegove disokusije na 8. i 9. sjednici Skupštine BPK, kao i na sjednici Kluba Bošnjaka u Skupštini BPK.

– Otprilike, razlog za moje isključenje je da sam djelovao suptorno stavovima i interesima stranke. Ja sam tražio da se izdvoje zapisi mojih sidkusija saovih sjednica, kako bi se vidjelo šta sam to govorio. Mislim da je razlog to što nisam podržao smjenu na poziciju potpredsjednika Skupštine BPK iz reda Bošnjaka koja je prema raspodjeli pripala DF-u (na ovoj poziciji je Edita Velić op. a.), za koju je rečeno da radi na štetu SDA, kao i na poziciji ministra unutrašnjih poslova BPK, koja je pripala stranci Goraždanska priča (ovu funkciju je obavljala smijenjena Nizama Rišljanin op.a.), za koju je rečeno da opstruira rad Vlade BPK. Tražio sam u oba slučaja da se dostave dopisi ovih stranaka da oni pristaju na smjene. Međutim, takav dopis, koji sam tražio od premijerke BPK Aide Obuće, koja je ujedno i članica Predsjedništva SDA, nisam dobio. Ne bi me čudilo da se oba takva dopisa sada iznenada pojave, kazao je Musić.

Istakao je kako je na ovaj način želio zaštiti ugled i dignitet SDA.

– Prema koalicionom sporazumu, kojeg smo sklopili nakon općih izbora 2018. godine, dogovoreno je da će se poštovati volja svaje od stranaka u vezi sa kadrovskim rješenjima i da se nijedna stranka neće miješati u kadrovsku politiku bilo koje stranke koja je dio parlamentarne većine. Na ovaj način sam želio spriječiti da se eventualno ugrozi saradnja sa drugim strankama, posebno sa SF-om, sa kojom SDA sarađuje i na drugim nivoima vlasti. Ne treba zaboraviti da je predsjednik DF-a Željko Komšić član Predsjedništva BiH i da u Predsjedništvu dobro sarađuje sa članom koji je izabran kao kandidat SDA Šefikom Džaferovićem, kazao nam je Musić.

Dodao je kako još nije odlučio da li će se žaliti na odluku o isključenju.

– Još nisam dobio zvaničnu odluku i tek kada je dobijem odlučiću da li ću ser žaliti. Inače, ovaj problem datira još od prije nekoliko godina. Ljudi koji imaju legitimitet, koji na izborima osvajaju najviše glasova u svojim sredinama i koji imaju ugled među ljudima nemaju podršku unutar organa stranke. Oni se sklanjaju ili istjeruju, a rezultat toga je da stranka iz izbora u izbore gubi podršku birača, kazao nam je Musić.

Povodom odluke o isključenju Oslobođenje je  kontaktiralo i Asida Halilovića, predsjednika OOSDA Goražde.

– Nijaz Musić je, praktično sam sebe isključio. Odluka je donesena zbog njegovog nepoštivanja stavova stranke. On je svojim postupcima iskakao iz stavova koji su usaglašreni i usvojeni u organima stranke, čime jem vjerovatno, želio postići da bude isključen, kazao  je kratko Halilović.