14.06.2024.
HomeNovostiIVANIĆ RASKRINKAO "GLAVNOG BAJU" IZ LAKTAŠA: "Evropa nema ništa protiv RS, ovo...

IVANIĆ RASKRINKAO “GLAVNOG BAJU” IZ LAKTAŠA: “Evropa nema ništa protiv RS, ovo je Dodikov privatni rat” (VIDEO)

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, poručio je u političkom magazinu “Crno na bijelo” BN televizije, da nije dobro za Republiku Srpsku u ovom momentu da izaziva svjetske sile, te da ne treba da privlačimo pažnju seceionističkom politikom koja je trenutno u punom jeku.

“Međunarodna pozicija Republike Srpske je vrlo nezgodna. Ne zato što smo mi kao narod nešto spektakularano napravili, nego zato što je u pitanju jedna osiona politika vladajućih, koja ide na to da se sa svima živima na međunarodnom planu posvađa, a bez nekog posebnog razloga. To su u pitanju lične percepcije i lične frustracije“, poručuje Ivanić.

Republika Srpska nema mnogo prijatelja u svijetu, kaže Ivanić, jer u svijetu ozbiljni političari ne smatraju Milorada Dodika osobom s kojom se nešto može dogovarati i pregovarati.

“Jedina osoba koja je trenutno u dobrim odnosima sa Dodikom je Viktor Orban, ali generalno ostale zemlje su previše okupirane sobom. Rusija ima svoje probleme, Kina ima svoju koncepciju kada je u pitanju ekonomija. Kako bi Republika Srpska tu mogla da se uklopi, to nije još definisano”, dodao je.

“To je pitanje spremnosti ljudi ovdje kako će ispregovarati određene projekte. Tu nije odgovornost na Kini, nego na nama. Iz svega što sam govorio, proističe da je Evropska unija naš najveći strateški partner. Ipak, ne bi bilo autoputeva da nije EBRD-a. Najveća razmjena trgovine je ipak sa Evropskom unijom, a ne sa Rusijom ili Kinom“, kazao je Ivanić.

Poručuje da je nit političkih prepucavanja koja se vrti oko proglašenja nezavisnosti Republike Srpske potpuno besmislena i odvlači Republiku Srpsku u još veće probleme.

“Dejton nije propao, Dejton je jedino moguće rješenje za Bosni i Hercegovinu. Nije moguće očekivati raspad Bosne i Hercegovine, pogotovo ne u ovom geopolitičkom momentu, i još očekivati da to dobije međunarodnu podršku. I pokušaj Sarajeva da se napravi centralistička građanska BiH je takođe nerealan, kao i prvi scenario. Nije moguć Dejton 2, jer ne vidim koji bi to sadržaj bio prihvatljiv za sve učesnike u BiH i za sve one koji su doveli do Dejtona 1”, pojasnio je Ivanić.

I dok se politička scena svodi na prepucavanja, uglavnom dogovorena, Republika Srpska, a i kompletna BiH nazaduju. RS prednjači na putu ka ekonomskoj propasti, s obzirom da je rješenje za finansijske probleme našla na domaćem tržištu.

Mladen Ivanić kaže da je problem u neadekvatnom kadru koji sjedi u Vladi RS.

“Ja tamo ne vidim nikoga ko strateški razmišlja. Većina njih samo ponavlja ono što gospodar svega, Dodik, voli i hoće da čuje. Ima li to ikakvog rezona, to u principu nikoga ni ne interesuje. Ako se vi zadužujete da ulažete u nešto novo, to ne bi bio problem, ali ako se zadužujete da pokrijete potrošnju, to je katastrofa, jer svako zaduženje se mora vratiti.“ 

Mladen Ivanić podvlači da je pravna norma, odnosno pravna sigurnost jedne zemlje osnov za razvoj ekonomije. Tek tada bi se moglo riješiti pitanje korupcije i pravosuđa koje je duboko korumpirano. Ipak, nema izgleda da će se brzo desiti, jer za to nema političke volje, smatra Ivanić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti