16.04.2024.
HomeSvijetIstraživanje: Toalet možda najrizičnije mjesto za prenos virusa korona

Istraživanje: Toalet možda najrizičnije mjesto za prenos virusa korona

Svijet je u jeku borbe sa pandemijom virusa korona, a poznato je da se najlakše prenosi kapljičnim putem, odnosno sa čovjeka na čovjeka putem kapljica koje je zaražena osoba izbacila kašljanjem ili kihanjem.

Ipak, sve češće pominje se i prenos fekooralnim putem, odnosno putem stolice. Nedavno je sprovedeno istraživanje u prostorijama u kojima je boravio izolovan pacijent zaražen virusom Covid-19, koje je pokazalo da su WC šolja, lavabo i kvaka toaleta površine na kojima je pronađen virus, što je naučnike navelo na zaključak da postoji povećan rizik od prenosa putem fekalija.

Istraživanje doktora Seana Veija Sjang Onga iz Nacionalnoga centra za infektivne bolesti u Singapuru istovremeno je pokazalo da na većini zaštitne opreme zdravstvenih radnika, kao i u hodniku kuće, nije zabilježeno prisustvo virusa, piše portal “Medskejp”.

Pretpostavka je naučnika da je najrizičnije mjesto za prenos virusa upravo toalet, jer nakon što povučete vodu, virus može da raširi prostorijom i kontaminira okolna područja.

“Kada razmišljamo o načinima prenošenja virusa korona, to nije prva stvar koja bi većini pala na pamet prije ove studije. Očigledno je da mora dodatno da se povede računa o dezinfekciji toaleta nakon svake upotrebe, kao i detaljnom pranju ruku poslije obavljanja nužde”, ukazao je doktor Aron Glat, direktor bolnice “Mount Sinai South Nassau” u Njujorku.

Čini se da se Covid-19 dugo zadržava u fekalnim materijama, zbog čega postoji pojačan rizik od zaraze u toaletu, ukoliko ga dobro ne dezinfikujemo i detaljno ne operemo ruke.

Doktor Ong je testirao izolacione prostorije tri zaražena pacijenta smještena u specijalizovanom centru za oboljele od korona virusa u Singapuru, prenosi portal “Espreso”.

Od svakog od njih uzeto je 26 uzoraka iz sobe u kojoj su provodili najviše vremena, iz kupatila i hodnika koji vodi do kupatila. Takođe, uzorci su uzeti i sa odjeće i zaštitne opreme ljekara koji su pacijente posjećivali u izolaciji.

Prvi pacijent testiran je dva puta – četvrtog i desetog dana bolesti. Testovi su sprovedeni nakon čišćenja navedenih prostorija i pokazali su negativan rezultat. Prostorije drugog pacijenta testirane su dva dana nakon dezinfekcije i takođe su bile negativne na virus korona.

Međutim, kod trećeg pacijenta uzorci su uzeti prije čišćenja i doktor Ong je istakao da je virus pronađen na 13 od 15 mjesta u sobi, na tri od pet mjesta u toaletu, dok s druge strane kontaminacije nije bilo u uzorcima hodnika niti vazduha. Istom pacijentu testirani su i uzorci stolice, koji su bili pozitivni na virus, iako on nije imao dijareju.

Studija je pokazala i da je veoma teško prenijeti virus putem obuće, pa su ga zabilježeli samo na prednjem dijelu jedne cipele.

“Rizik prenošenja od kontaminirane obuće vrlo je nizak, što pokazuju naši rezultati, ali imamo i očigledan dokaz da je redovna higijena, kako lična, tako i higijena toaleta nakon svake upotrebe veoma važna”, istakao je ljekar za “Medskejp”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti