Istraživanje pokazalo: Boja tanjura utiče na broj unesenih kalorija

0

Svi znamo da se smršavjeti ne može preko noći i da je formula za to zdrava prehrana plus tjelovježba. Ipak, postoje neki sitni trikovi koje ne primjećujete, a pridonose gubitku kilograma. Jedan od njih je i taj da biste, osim iz malih tanjura, hranu trebali jesti i iz onih tamnije boje, prenosi Pink Villa.

Prema istraživanjima, ljudi jedu manje kada je kontrast boja između hrane i tanjura znatno veći. Ako, primjerice, jedete tjesteninu iz tamnoplavog tanjura, vrlo vjerojatno ćete pojesti manje nego da ste jeli iz bijelog tanjura jer se hrana više ističe, a samim time ste svjesniji kolika je porcija.

Sveučilište u Valenciji 2011. dokazalo je da jedenje iz bijelog tanjura čini hranu sedam posto slađom, devet posto više uživate i 13 posto je okus intenzivniji.

Još jedna zanimljiva činjenica koju su otkrili jest, kad jedete nezdravu hranu iz crvenog posuđa, da ćete vrlo vjerojatno pojesti manje jer crvena boja označava opasnost i mozgu daje takve informacije.

Također, sve što jedete stavite na tanjur ili u zdjelu. Jedete li izravno iz pakiranja, pogotovo kad je riječ o grickalicama, ne znate koliko ste zaista pojeli.

 

 

 

 

vecernji.hr