19.05.2024.
HomeLifestyleIstraživanje: Koliko dugo živi koronavirus na ekranu telefona?

Istraživanje: Koliko dugo živi koronavirus na ekranu telefona?

Studija koja je objavljena u stručnom časopisu za virusologiju navela je podatke iz istraživanja koji su pokazali da korona virus može da opstane znatno duže nego što se vjerovalo na površinama kao što su staklo, nerđajući čelik i novčanice od papira.

Virus se najčešće prenosi kada ljudi kašlju, kijaju ili razgovaraju.

Ali stručnjaci kažu da se takođe može širiti česticama u vazduhu, kao i na površinama poput metala i plastike.

Virus odgovoran za kovid-19 može opstati na površinama poput novčanica, ekrana telefona i nerđajućeg čelika do 28 dana, kažu istraživači. Prethodne laboratorijske studije sugerisale su da virus može da preživi dva do tri dana na novčanicama i staklu, i do šest dana na plastici i nerđajućem čeliku.

Najnovije istraživanje australijske agencije otkrilo je da je virus “izuzetno izdržljiv”, i da na glatkim površinama poput stakla na ekranima mobilnih telefona i papirnih novčanica, pri sobnoj temperaturi, može da opstane i do četri nedelje.

Poređenja radi, virus gripa može u istim okolnostima da preživi 17 dana.

Postojanost SARS-CoV-2 demonstrirana u ovoj studiji važna je za sektor javnog zdravstva i podatke treba uzeti u obzir u strategijama za ublažavanje rizika od prenosa virusa u aktuelnoj pandemiji.

Rezultati ukazuju na potrebu redovnog pranja ruku kao i ekrana osetljivih na dodir i izbjegavanje dodirivanja lica kako bi se rizik od infekcije sveo na minimum.

 

 

 

 

 

 

mondo.rs

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti