18.05.2024.
HomeNovostiIstražitelji provjeravaju nabavke Civilne zaštite TK od prošle godine

Istražitelji provjeravaju nabavke Civilne zaštite TK od prošle godine

Uprava civilne zaštite TK ugovore je potpisala sa kompanijama Z-H-Zola iz Živinica, Grandex iz Tuzle, Medical iz Mostara, Time Code iz Sarajeva te Tuzlafarm iz Tuzle.

Jovanović navodi da je u martu i aprilu prošle godine bilo skoro pa nemoguće nabaviti zaštitnu opremu koju koriste zdravstveni radnici prilikom susreta sa osobama inficiranim koronavirusom, a spuštanje cijena prilikom kupovine predstavljalo je nemoguću misiju.

“Sa zakonom o ponudi i potražnji država je trebala reagovati jer prilikom kupovine zaštitne opreme cijene su samo rasle, bez mogućnosti da se one spuste. Ako ste bili sretni i pronašli ste opremu te je kupovali jer su bolnice vapile za time. Bitno je reći da na početku pandemije vlast i zdravstvene ustanove nisu imali ništa, a zalihe medicinske opreme su bile na nuli”, naglasio je Jovanović.

Formirana još dva predmeta u Tužilaštvu TK

Od početka pandemije koronavirusa do danas, na osnovu analize i izvještaja Agencije za javne nabavke BiH, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona formiralo je još dva predmeta koji se odnose na izgradnju privremenog izolatorija u Domu zdravlja u Srebreniku i određivanju prostora za karantin u Tuzli u dva hotela i jednom paviljonu Studentskog doma.

Nakon obavljenih provjera u predmetu vezanom za izgradnju privremenog izolatorija u Srebreniku donesena je naredba da se neće provoditi istraga protiv gradonačelnika i ujedno komandanta Štaba civilne zaštite Nihada Omerovića.

Isto je učinjeno i u slučaju karantinskih prostora gdje nije bilo istrage protiv neke službene ili odgovorne osobe u Kantonalnoj upravi civilne zaštite, jer nisu utvrđeni osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo.

A.K./Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti