Istinomjer raskrinkao Selima Bešlagića i Našu stranku: Jedno pričali, drugo radili

0

Istinomjer.ba se bavio nedosljednošću Selima Bešlagića i Naše stranke u Tuzlanskom kantonu, koji su prije, tokom i poslije procesa smjene skupštinskog rukovodstva i Vlade Tuzlanskog kantona jedno pričali a drugo radili.

Tekst u cjelosti prenosimo u nastavku:

Selim Bešlagić, zastupnik Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK), nakon održanih Općih izbora 2018. godine jasno je stavio do znanja kakav stav ova stranka ima kada je riječ o njenoj poziciji u mogućim koalicionim odnosima.

Mi imamo naš stav. Ne idemo ni sa kakvim nacionalnim strankama. To ako neko pokuša, mi ćemo procijeniti i donijeti odluku koja je u duhu našeg zaključka. Mi smo od početka bili ti koji su govorili da neće sa nacionalnim strankama. Za nas je to i PDA. (Selim Bešlagić, 19. 3. 2019.)

Međutim, nakon što je formirana nova parlamentarna većina, u kojoj su se našli i zastupnici Naše stranke, naredni korak je bio smjena rukovodstva Skupštine TK-a i Vlade ovog kantona na čelu sa Denijalom Tulumovićem iz SDA. Usljed prekompozicije vlasti, reagovao je i OHR, o čemu je Istinomjer detaljno pisao. O imenovanju nove Vlade TK-a Bešlagić je početkom decembra 2020. godine rekao:

Ako to bude vlada u kojoj će sjediti stručni i kompetentni, mi ćemo učestvovati. Ako to znači da svaka stranka samo imenuje ministre, nećemo. Ali smo je spremni podržati bez učešća u njoj. Selim Bešlagić, 2. 12. 2020.

Prvo su sredinom januara 2021. godine tadašnji predsjednik i dopredsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović i Boris Krešić podnijeli ostavke na ove funkcije, pa je imenovano novo rukovodstvo skupštine na čelu sa Slađanom Ilićem iz SDP-a BiH. Potom je Ilić za mandatara Vlade TK-a imenovao Kadriju Hodžića, kao prijedlog SDP-a BiH.

Zatim su iz Naše stranke odlučili da i oni imaju svoje ministre u okviru nove Vlade TK-a.

Ovo nije koalicija, nego je većina koja ima mogućnost da demokratski smijeni vladu, što je i učinjeno. Mi ne bi bili principijelni da srušimo vladu i da onda ne učestvujemo u novoj. Mandatar je najavio da će zakon o ispitivanju porijekla imovine biti jedan od prvih koje će staviti na dnevni red, insistirat će na transparentnosti trošenja novca, ali i konkursa za zapošljavanje.Selim Bešlagić, 22.1. 2021.

S obzirom na to da je Selim Bešlagić tvrdio da Naša stranka neće u koaliciju sa nacionalnim strankama, uključujući i PDA, Istinomjer će potez Naše stranke, da učestvuje u vlasti sa ovom strankom, ocijeniti nedosljednim.

(Istinomjer.ba)