Istinomjer održao lekciju Harisu Zahiragiću o dvokoraku

0

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) održao je 2. aprila 2021. godine konferenciju za novinare na kojoj je iznio nekoliko kritika na račun aktuelne Vlade KS-a, a zastupnik Haris Zahiragić se potpomogao i košarkaškim rječnikom.

Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) u martu ove godine donio je presudu da izmjene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a, na osnovu kojih je došlo do formiranja novih ministarstava u Vladi KS-a, nisu u skladu sa Ustavom FBiH, piše Istinomjer.

Kako bi objasnio svoj stav da su prilikom donošenja ovog zakona prekršene pravne procedure, Zahiragić je upotrijebio terminologiju iz košarke:

Ukoliko igrač, evo da karikiram, ukoliko igrač postigne koš, a prilikom postizanja koša učini dvokorak, taj koš se ne pika. Isto tako, ukoliko donesete zakon, a prilikom donošenja zakona prekršite vrlo bitne procedure, taj zakon se ne pika.

U službenim pravilima košarkaške igre, napisanim u dokumentu kojeg je objavila Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), a koji se nalazi i na stranici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, u članu 25. “Koraci”, navodi se sljedeće:

Igrač koji hvata loptu dok napreduje ili po završetku vođenja, može da napravi dva koraka dok se zaustavlja, dodaje ili šutira loptu.

S obzirom na to da je poprilično jasno da je koš postignut nakon napravljena dva koraka validan, Istinomjer izjavu Harisa Zahiragića koja ovo demantuje ocjenjuje neistinitom.